söndag 30 oktober 2016

Ny portfölj

Utdelningsinvestering är en väldigt bra investeringsstrategi på många sätt och vis, och det är ju bland annat genom den typen av investeringar som jag har tänkt att jag en dag ska bli fri. Men jag har under en längre tid blivit allt mer sugen på att ha en lite mindre portfölj vid sidan om utdelningsportföljen, något som jag alltså har tänkt att ta tag i nu.

Den nya portföljen kommer att vara betydligt mindre än utdelningsportföljen och därmed också utgöra en relativt liten del av mitt totala kapital. Aktiviteten i den här portföljen kommer troligtvis vara något högre, och jag avser inte att behålla bolagen lika långsiktigt som i utdelningsportföljen (där tanken är att "aldrig" sälja).

I dagsläget har jag inga specifika kriterier som bolagen ska klara, och inte några portföljregler för den delen heller, men jag iallafall bestämt mig för att jag vill inrikta mig på lite mindre, främst svenska, bolag. Jag har även bestämt mig för att portföljen ska vara relativt koncentrerad och alltså bara innehålla ett fåtal innehav då jag helt enkelt vill testa på det och samtidigt ha en motpol till min utdelningsportfölj som har 23 stycken olika bolag.

Huvudsyftet med portföljen är att jag ska utvecklas och bli en bättre investerare. Det ställs högre krav på en större kunskap när man investerar i bolag som är mindre och inte lika genomlysta av analytiker och övriga investerare som de stora jättarna är. Dessutom är tanken att jag ska ta mig tid att titta på nya bolag och få en ökad förståelse för en större mängd bolag.

Jag startar en portfölj med den här inriktningen eftersom jag har ett stort intresse för detta och verkligen vill utvecklas, och jag tror att detta kan hjälpa mig en bra bit på vägen mot att bli en bättre investerare.

Portföljen kommer inte att redovisas här på bloggen, och det är av den enkla anledningen att det är mycket möjligt att den kommer förändras ofta vilket då skulle innebära mycket jobb att hela tiden uppdatera aktuell fördelning. Däremot kommer portföljens totala värde att redovisas på portföljsidan, och tanken är även att jag då och då ska rapportera kort kring hur det går så att ni ändå kan hänga med och följa utvecklingen i viss mån.

Som sagt - syftet med portföljen är att jag ska utvecklas och bli en bättre investerare, och jag kommer alltså inte överge min utdelningsportfölj till förmån för denna. Utdelningsinvestering kommer fortfarande vara min primära investeringsstrategi.


Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

6 kommentarer:

 1. Har också lekt med samma tanke för att hålla isär mina kryddor och experiment med daytrading/swingtrading från mina bägge utdelningsinriktade portföljer.

  Det som hindrat mig är risken att binda in kapital som riskerar behöva beskattas en andra gång på ett ISK. Tycker därför att det är enklare att leka med tillgängligt kapital som för tillfället inte använts inom mina tillgängliga portföljer. Hur ser du på detta? Öppnar du ett nytt ISK/KF för din nya portfölj?

  SvaraRadera
  Svar
  1. En överföring internt mellan två ISK, av såväl aktier och fonder som likvida medel, utlöser ingen skatteeffekt. Detta gäller på Avanza, hur det ser ut på Nordnet är jag lite osäker på (men borde vara samma där). Om detta även gäller KF vet jag inte då jag inte har något behov av det.

   Du kan med andra ord flytta runt lite hur du vill mellan dina ISK, om du skulle känna för det :-)

   Ja jag kommer öppna ett nytt ISK för den här portföljen då jag inte vill blanda in den i min utdelningsportfölj, och dessutom blir det ju lättare att mäta avkastningen om den är i en egen depå.

   Radera
  2. Nej, det är inte samma regler för kapitalförsäkringar. Du kan aldrig föra in värdepapper till en KF, bara pengar.

   Radera
  3. Ja se där. Misstänkte nästan att det skulle vara så.

   Radera
 2. Jag tycker att det låter sunt att du ser den som en läroportfölj snarare än något annat, skulle den överavkasta bra får det ses som en trevlig bonus.

  Kom ihåg att om du ska in i de riktigt små ligorna, NGM & Nordic MTF samt Aktietorget, så är courtaget mycket högre om du kör Mini.

  Stort lycka till med nya portföljen!

  //Humankapitalisten

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis :-)

   Det har jag koll på, men tack ändå! Min tanke är att hålla mig till First North samt Small och Mid Cap. Jag utesluter inte handel på Large Cap, men det gör jag däremot på de små listorna som du nämnde.

   Tack!

   Radera