måndag 3 oktober 2016

Minimalism

Jag har den senaste tiden börjat se över olika delar av mitt liv i en allt större utsträckning, där syftet varit att bli mer minimalistisk och helt enkelt förenkla så mycket som möjligt. Huvudanledningen till varför jag gjort detta är för att jag är helt övertygad om att det på sikt kommer bidra till att jag en dag uppnår ekonomisk frihet.

Minimalism bidrar till mer lycka, mer energi, större frihet och en bättre privatekonomi. Genom att hålla saker så enkelt som möjligt får man mer tid över till annat och har möjlighet att kunna ägna sig åt det som man känner är mest givande och faktiskt tillför något.

Väldigt många associerar minimalism med att man har få ägodelar och lever ett relativt simpelt liv där man inte gör några onödiga köp, och till viss del gör även undertecknad det, men jag tycker ändå att det är att begränsa sig lite. Givetvis försöker jag rensa bort sådant jag inte använder regelbundet och jag köper väldigt sällan (aldrig?) något som jag vet att jag egentligen inte behöver och som tillslut bara kommer ligga och samla damm, men jag försöker även förenkla fler delar av mitt liv än så.

Jag ser regelbundet över, bland annat, antalet bokmärken i webbläsaren, min mail, mina dokument, mina åtagande och dagliga aktiviteter, men även antalet appar i telefonen för att se om det är något jag kan göra mig av med för att frigöra tid och energi till andra, viktigare saker.

Hur ser du på minimalism? Är det något du strävar efter?


Du har väl inte missat mitt nyhetsbrev?

10 kommentarer:

 1. Det är lättare sagt än gjort att hålla att-göra-listan kort. :-(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha verkligen, lätt att det springer iväg...

   Radera
 2. Bra inlägg!

  Minimalism ligger helt i linje med min filosofi! Som du skriver ska man inte förväxla det med snålhet. Jag väljer bort en hel massa saker som jag egentligen inte behöver, som inte ger mig någon lycka. Istället slipper jag stressen att köpa, förvara, damma av och sedan till slut sälja för en bråkdel av värdet...

  Jag har skrivit ett relaterat inlägg om det i våras, "Power of small wins" (hoppas det är OK att länka: http://maxaallt.blogspot.se/2016/04/power-of-small-wins.html), som handlar bl a om att inte ha för "många bollar i luften". Skala av, prioritera, ha max 3 saker igång samtidigt så slipper man stressen. Har man inte en massa "måsten" är det ju inte så mycket som kan glömmas heller så därmed ingen stress att försöka komma ihåg allt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!

   Precis. Oftast lägger man ner massor av tid och energi på att ta hand om saker man egentligen inte behöver, vilket är rätt tragiskt när man tänker på det.

   Intressant inlägg måste jag säga, hade på något sätt lyckats missa det när du publicerade det.

   Radera
 3. Jag levde som minimalist i flera år. Eftersom jag flyttade ofta uppskattade jag att kunna ha allt jag behövde i högst två resväskor, en ryggsäck och en datorväska. Så länge jag kunde hyra möblerat behövdes faktiskt inget mer.

  Nu har jag blivit äldre och bekvämare. Min stora last är böcker och har kunnat köpa på mig ett par lyxprodukter av kvalitet men annars lever jag fortfarande jämförelsevis enkelt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det verkar så härligt på något sätt - att man kan ta sig runt med alla sina saker i så få väskor och göra vad man vill.

   Men sen tror jag att man förändras över tid, så som du har gjort. Att man kanske samlar på sig aningen mer, men att man ändå lever relativt enkelt. Som med så mycket annat gäller det att hitta en balans som man själv känner sig bekväm med.

   Radera
 4. Jag är för! Särskilt när det kommer till mitt hem där jag vill ha rena ytor och inte en massa tjafs. Och det gäller även datorn.

  Till skillnad från Utlandsutdelaren har jag nog blivit mer minimalistisk med åren. Det ÄR bekvämlighet för mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är en riktig tillfredsställelse att ha det rent och simpelt. Mår nästan illa när det är för mycket skräp och onödiga saker runtomkring mig :-)

   Intressant. Det är som sagt något som man själv måste känna efter och se vad man själv är bekväm med.

   Men oavsett hur mycket minimalist man väljer att vara så tror jag att de allra, allra flesta skulle må så mycket bättre av att ha mindre grejer överlag och allra helst sådant som bara samlar damm och aldrig används.

   Radera
  2. Jag skrev en grej om The 100 Thing challenge. I USA kan de till och med göra minimalismen storslagen :-).

   Radera