torsdag 6 oktober 2016

Min bakgrund

I snart 7 månader har jag bloggat, men jag insåg häromdagen att jag ännu inte skrivit om min bakgrund. Jag tänkte därför ta och göra det i dagens inlägg, och fokus kommer då vara på den ekonomiska biten då jag tror det är det mest intressanta för er läsare med tanke på bloggens inriktning mot ekonomi.

Jag har mycket att tacka mina föräldrar för, men något jag är extra tacksam över är att de tidigt började prata om pengar med mig. De förklarade för mig varför det var viktigt att jag sparade och la undan pengar för framtiden, men de lärde mig även att uppskatta pengarnas värde. Detta tror jag har spelat en stor roll i att jag, så länge jag kan minnas, alltid varit sparsam och ekonomisk.

Vi har, vad jag vet, i stort sett alltid haft en bra ekonomi hemma och inte behövt snåla för att klara vardagen. Jag har med tiden insett att inte alla har den förmånen, och jag kan nu i efterhand säga att jag nog tog det för givet lite för mycket när jag var yngre. Vi har inte levt i överflöd direkt, men jag inser ändå att jag har haft förmånen att växa upp i en familj där pengar aldrig varit något problem och inte något man behövt oroa sig över.

Mina föräldrar förespråkade som sagt att jag skulle vara sparsam, men de var även noga med att påpeka att jag borde unna mig saker givet att jag tänkt igenom köpet innan och kände att det verkligen var nödvändigt. Vid ett eventuellt köp skulle det vara något jag verkligen ville ha och något som jag skulle ha glädje även ett bra tag efter köpet. Jag tycker mina föräldrar lyckades rätt bra med att hitta en balans däremellan (vilket inte alltid är helt lätt) med tanke hur jag bettet mig kring pengar under min uppväxt fram till idag.

Sparsam och ekonomisk har jag alltså varit större delen av min uppväxt, även om jag (likt många andra) gjort några ekonomiska snedsteg här och där, men pengarna har bara samlats på hög. Antingen i form av kontanter eller på ett vanligt sparkonto. Det här med aktier och investeringar är inget vi pratat om hemma och har alltså varit något jag fått upptäcka på egen hand.

En kväll i januari förra året lyckades jag på något sätt snubbla in på en sida som kortfattat beskrev hur börsen och investeringar i aktier fungerar, och jag tyckte det lät så otroligt intressant. Jag började läsa i princip allt jag kom över, och till en början var det svårt att ta till sig all ny information. Men tillslut började saker och ting falla på plats och jag förstod allt mer vad det var jag faktiskt läste.

Likt många andra nybörjare trodde jag att vägen till rikedom var att investera i små obskyra förhoppningsbolag på de mindre listorna. För vad kunde egentligen gå fel? Det var ju öppet mål och utfallet var givet: jag skulle tjäna massor med pengar. Som tur var mitt satsade kapital väldigt litet vid den här tidpunkten, och jag var tillslut tvungen att realisera en del förluster i de bolag jag investerat (läs: spekulerat) i. Det var ett hårt slag att inse att jag hade fel och att jag nu faktiskt hade mindre pengar än vad jag från början gick in med. Men det var en viktig läxa, och jag är glad att jag fick lära mig den tidigt i min investerarkarriär.

Sen på hösten, alltså för lite drygt ett år sedan, upptäckte jag utdelningsinvestering och blev otroligt motiverad att skapa en portfölj av bolag som årligen delar ut en fin slant till mig som aktieägare. Det för oss till idag, och jag har insett att det här är den väg jag är menad att följa. Jag vet att om jag bara spelar mina kort rätt så kommer jag en dag kunna bli fri och själv välja hur jag ska disponera min tid.

Det är ingen enkel resa jag har framför mig, men jag vet att det absolut inte är omöjligt och jag är helt säker på att jag kommer klara det. Frågan är bara när.


Du har väl inte missat mitt nyhetsbrev?

8 kommentarer:

 1. Ju äldre man blir inser man (oftast) betydelsen av föräldrarnas roll och att de, som du skriver, lägger en osynlig grundplåt till ens liv. Jag tycker att du har kommit långt med tanke på tiden, att du inte ens kör två med din strategi. Kollade förstås din portfölj och det enda som jag kunde anmärka är att du, liksom många andra här, är lika förtjust i H&M, men det är väl en nationell klenod. Kör på! Mvh Dividend500

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Ja jag tror man inser sådant med tiden och inte just där och då. Det känns som att mina föräldrars uppfostran kring pengar har fungerat väl, och det är jag som sagt väldigt tacksam för.

   Du har rätt angående H&M. Jag gillar bolaget likt väldigt många andra. Man kan inte blunda för att H&M har lite saker att ta tag i, men jag tror ändå det är ett bolag man bör ha i portföljen om man ser på lite längre sikt.

   Radera
 2. Skoj med lite bakgrund. Ska nog ta och göra ett liknande inlägg i dagarna.

  SvaraRadera
 3. Härligt med bakgrundshistoria, jag uppskattar att veta lite om personen bakom skärmen och hur denna formats till den person han/hon är idag. Jag skrev själv ett sådant inlägg för någon vecka sedan, förhoppningsvis inspirerade jag dig till att skriva detta inlägg haha =)
  /S

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det var lite det jag tänkte - att det kunde vara intressant för er läsare.

   Haha, ja kanske det. Jag har läst några sådana inlägg så det fanns säkert med i det undermedvetna.

   Radera
 4. Hej!
  Bra inlägg måste jag säga. Alltid kul att lära sig mer om personen bakom bokstäverna :)

  Särskilt intressant att läsa om hur du "snubblade in" och sen började "läsa allt", precis så var det för mig också när jag upptäckte alla bloggar och investerare. Sedan dess har det bara fortsatt....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Tack för det!

   Ja jag blev allt lite "hooked" och besatt av att läsa och ta in så mycket information som möjligt, det kan man lugnt påstå :-)

   Men jag tror att det kan ha hjälp mig lite på vägen - att jag faktiskt tog tag i det och började läsa på ordentligt från början och inte drog ut på det.

   Radera