lördag 1 oktober 2016

Månadsrapport september 2016

Oktober är här, vilket innebär att det är dags att summera september. Jag tycker månaden har gått förvånansvärt fort och verkligen rullat på snabbt.

Precis som jag nämnt tidigare så gillar jag verkligen att göra dessa månadsrapporter, dels för att kunna rapportera till er läsare hur det går, men också för att jag ska kunna gå tillbaka vid ett senare tillfälle och se hur det faktiskt har gått för mig på min resa på en ekonomisk frihet.

Förmögenhet
Min förmögenhet, som endast inkluderar mina investeringsbara tillgångar, ökade med 10,76% (17 016 SEK) och uppgick per den 30 september till 183 576 SEK.

Räknat i kronor och ören är månadens ökning den största hittills, och den tredje största räknat i procent. Min förmögenhet fortsätter alltså öka på bra, och jag är på god väg mot att nå mitt outtalade mål om 200 000 SEK innan nyår.


Inkomster, Utgifter & Sparande
Inkomsterna uppgick till 19 525 SEK, utgifterna 2943 SEK, och sparandet 16 582 SEK. Månadens sparkvot blev alltså 84,9%, något jag är riktigt nöjd med.

Roligt med ännu en månad där inkomsterna ligger på en hög och fin nivå, och månadens inkomster innebär att jag satte ett nytt rekord i totala inkomster under en enskild månad.

Portfölj
Jag har under september månad köpt in mig i två nya bolag - SEB och Hemfosa. Det är två bolag jag som tror på långsiktigt och som dessutom kompletterar mina tidigare innehav bra.

Min kassa fortsatte, även denna månad, att öka och uppgick per den 30 september till 18,58%. Förra månaden uppgick den till 13,14%. Den nuvarande nivån på kassan är den högsta hittills, och det finns nu 26 423 SEK tillgängligt att handla aktier för.

Jag ogillar egentligen att ha arbetslösa pengar, men samtidigt är det riktigt skönt att veta att när det väl kommer bra lägen så kommer jag kunna slå till och köpa på mig. Det är en svår avvägning det där, men jag försöker hitta en nivå som passar mig.

Likt övriga månader vid den här tiden på året är september rätt kass utdelningsmässigt, men trots detta trillade det in mer på kontot jämfört med under augusti. Den här månaden erhöll jag 72,01 SEK i form av utdelningar, och detta hade kunnat täcka 2,45% av mina utgifter (rullande 3 månader ligger på 4,99%).

Blogg
Här på bloggen publicerade jag 12 inlägg, och jag skrev bland annat om min investering i Betsson, en analys av Hemfosa, samt en uppdatering kring den danska källskatten.

Hur var september för dig?


Du har väl inte missat mitt nyhetsbrev?

6 kommentarer:

 1. En gedigen sammanställning av månadens utfall må jag säga! Jag är imponerad av din sparkvot, 84.9% är något de flesta kan drömma om. Hur ser dina utgifter ut?
  /S

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Snållänningen!

   Bra fråga! Mina utgifter och vad jag spenderar mina pengar på kan variera rätt kraftigt mellan månaderna.

   I och med att jag fortfarande bor hemma har jag en rätt förmånlig situation när det kommer till boendekostnader och allt som hör därtill. Jag betalar en liten slant varje månad till mina föräldrar, och trots att den troligtvis kommer öka en aning framöver ligger den fortfarande på förhållandevis låg nivå skulle jag säga.

   Men det som utgör den största delen av utgifterna är nog kostnaderna för transport (kollektivtrafik samt bil). Jag hade mer än gärna skippat bilen, men så som mitt liv ser ut just nu så behövs den för att allt ska fungera och rulla på utan problem. Men jag försöker givetvis åka så mycket med kollektivtrafiken som det bara är möjligt för att minimera kostnaderna.

   Utöver ovanstående betalar jag för mobilabonnemanget och A-kassan varje månad, samt ett par utgifter som kommer och går då och då.

   Radera
  2. Jag har en liknande situation med mina boendekostnader, skrev ett långt inlägg om det för några dagar sedan, vilket möjliggör det för mig att kunna spara majoriteten av inkomsterna i aktier. Detsamma gäller transportkostnaderna iom med min bil och mc. Där försöker jag bli bättre på att åka kommunalt, en sparad krona i bensin är ju att betrakta som en intjänad krona. =)

   Tack för ditt svar, ha en underbar helg!
   /S

   Radera
  3. Visst är det så. Kan man minimera körningen så mycket det bara går är det möjligt att spara en hel del pengar som man kan lägga på annat roligt (som att köpa aktier!).

   Tack detsamma!

   Radera
 2. Det låter som du har gjort rätt val. Jag själv flyttade hemifrån direkt jag fick jobb... Något jag ångrar starkt idag då det hade givit mig helt andra förutsättningar i livet senare. En sparkvot på 84,9% hade ju varit ganska fint :)

  Kan bara hoppas att man uppfostrar sina egna barn så de inte gör sin fars misstag. Dock alltid lätt att vara efterklok.

  Du lägger verkligen en fin grund för ditt framtida liv. Imponerande!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns ju både fördelar och nackdelar med att bo hemma eller att flytta till ett eget ställe, men just nu känner jag mig bekväm med att fortfarande bo kvar hemma ett tag.

   Ja jag får passa på att ta vara på den här tiden då jag har möjlighet att lägga undan en stor del av mina inkomster till mitt framtida jag.

   Radera