onsdag 26 oktober 2016

ICA eller Axfood?

Konsument- och dagligvaror är en relativt konjunkturokänslig bransch som växer stadigt över tid och som dessutom har goda kassaflöden. Jag har under en längre tid velat öka min exponering mot branschen då den här typen av bolag känns som rätt typ av bolag att ha i en långsiktig utdelningsportfölj.

Det är främst ICA och Axfood jag kikar på, och det beror helt enkelt på att de är stora och har bra med historik vilket underlättar då man genomför analysen av respektive bolag. Men bolagen har valt att gå två olika vägar, där Axfood valt att enbart fokusera på mat medan ICA även har bank och fastigheter utöver matverksamheten.


Jag gillar den här typen av bolag väldigt mycket eftersom de kommer ha en ständig efterfrågan oavsett vart vi befinner oss i konjunkturen, oavsett hur ekonomin mår och oavsett hur det politiska läget ser ut.

Givetvis kan efterfrågan komma att variera, men i grund och botten kommer det alltid finnas en efterfrågan på den här typen av varor och produkter. Vi har dessutom en matinflation om cirka 1-2 procent per år som driver på priserna och bolagens omsättning.

Den svenska dagligvarumarknaden är relativt koncentrerad då det endast är ett fåtal bolag som delar på kakan. ICA dominerar och har en marknadsandel på cirka 50 procent, medan Axfood ligger någonstans omkring 16-17 procent. Den koncentrerade mängden bolag öppnar upp för att nya aktörer slår sig in och väljer att konkurrera genom att pressa priserna ordentligt. Detta är något som man bör vara medveten om då det kan påverka en del på sikt.


Marknaden för dagligvaror på internet växer kraftigt och det gäller med andra ord att hänga med i digitaliseringen. Av ICA och Axfood är det den förstnämnde som hittills kommit längst i lanseringen av onlinebutiker, men även Axfood har börjat satsa då man insett potentialen och att det är dit marknaden rör sig. Jag gillar att båda satsar på sin onlinehandel, men samtidigt ska man komma ihåg att hela dagligvarumarknaden knappast kommer flytta helt online även om det såklart kan komma att utgöra en stor del länge fram.

Axfood värderas klart högre än ICA, med ett P/E-tal på 20 respektive 14 och ett P/S-tal på 0,70 respektive 0,54. Kikar vi på EV/EBIT, EV/EBITDA, EV/S och EV/FCF ser vi att Axfood även där är högre värderat. Bolagen har snarlika marginaler, men där de skiljer sig åt rejält är avkastningen på kapital och tillgångar. Exempelvis är Axfoods 10-års genomsnitt på avkastning på eget kapital (ROE) på hela 44,67 procent, medan ICAs är 12,69 procent.

De har en snarlik soliditet, men Axfood har en nettoskuld på -7,5 procent (alltså mer räntebärande tillgångar än räntebärande skulder) medan ICAs nettoskuld är på 11,3 procent. ICA har en kassa på 5,3 procent, medan Axfoods ligger på hela 12,7 procent. Båda bolagen delar ut bra med pengar, och Axfood har dessutom haft möjlighet till extrautdelningar de senaste åren.

Slutord

Bolagen skiljer sig åt en del, men i grund och botten är de relativt lika. Jag förväntar mig inte att en investering i något av bolagen kommer resultera i en ordentlig kursrusning, utan snarare mer som en stabil grund. En stabil långsiktig tillväxt med goda möjligheter att dela ut pengar till aktieägarna.

Just nu lutar det åt att jag kommer köpa Axfood, vilket beror på att jag tycker att bolaget har flera kvaliteter och kan uppvisa en bra historik. Dessutom tar bolaget marknadsandelar och har även börjat komma igång med sin onlinebutik. Värderingen är dock något hög i dagsläget, men bra bolag är sällan billiga.

Vad är din åsikt? ICA eller Axfood, och varför?Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

26 kommentarer:

 1. Själv tycker jag Axfood är något av det mest övervärderade jag sett på Stockholmsbörsen. Har meddelat det tidigare på Petruskos blogg då han är förtjust i bolaget.

  Lycka Till

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lars!

   Du har rätt i att bolaget knappast är undervärderat just nu, men samtidigt tycker jag nog ändå att en aningen högre värdering än ICA är befogat då man har fina nyckeltal, tar marknadsandelar och verkar överlag ha bra snurr i verksamheten.

   Radera
 2. Alldeles för dyrt att köpa Axfood till 20x vinsten. Ica ser lite aptitligare ut, men det kan bli svårt att behålla dominansen på marknaden .

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas på att Axfood kan röra sig nedåt en bit till, till lite rimligare nivåer, då den som sagt är relativt dyr just nu.

   Som du säger kan det bli svårt för ICA att behålla dominansen, allra helst om det kommer in nya aktörer som pressar priserna. Axfood har ju utrymme att växa och har dessutom en del i lågprissegmentet.

   Radera
  2. 25% ner köper jag gärna Axfood så det lär väl dröja innan vi hamnar där. Föredrar trots allt det framför ICAs spretiga konglomeratsmodell, men mer än PE 15 betalar jag inte.

   Radera
 3. Gillar Axfood affärsidé som har billigt och bra matvaror. Den kommer säkert växa på sikt och konkurrera ut ICA.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Affärsidén känns rätt tycker jag också.

   Hur det går får tiden utvisa :-)

   Radera
 4. Håller med dig i din analys! Det känns som ett dött lopp mellan de två, själv föredrar jag ICA Gruppen just av den anledningen att de gått mot att vara ett konglomerat snarare än att enbart fokusera på livsmedelsbutikerna.
  /S

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är snarare tvärtom :-)

   Gillar egentligen inte att ICA är så spretiga i sin verksamhet. Bank och fastigheter har jag redan på annat håll, och det är också lite därför jag lutar åt Axfood då det enbart är mat.

   Men samtidigt förstår jag att man kan se tjusningen i ett konglomerat-ICA då det ger en mer diversifierad verksamhet vilket inte behöver vara helt fel.

   Radera
 5. Jag skulle aldrig köpa Axfood till P/E 20. Att bolaget värderas till den multipeln är ett bra exempel på hur uppskruvade värderingarna är i många av bolagen på börsen för stunden. Det är nog ingen slump att Reitangruppen valde att avyttra hela sitt innehav i början av september. Även värderingen på ICA är hög, men något mer försvarbar enligt mitt tycke.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut.

   Samtidigt är Axfood ett bra bolag med flera fina nyckeltal, och dessutom goda möjligheter till en över tid stigande utdelning. Och som jag skrev till Lars ovan så tycker jag att en liten premie gentemot ICA är befogat om man ser till helheten.

   Men jag håller med om att många bolag värderas väldigt högt just nu, och jag har svårt att hitta bolag som är riktigt köpvärda på dessa nivåer. En rekyl nedåt hade varit hälsosamt i detta skede.

   Radera
  2. Kvalitetsaktier handlas sällan till P/E lägre än 20. Är köp och behåll strategin ser jag inget problem i det, gäller bara att passa på att köpa när aktien är rimligt värderad.

   Radera
  3. Vad ser du för uppsida i aktien, eller köper du Axfood enbart för att få en DA på 4 procent som väntas öka något år för år?

   Radera
  4. Utlandsutdelaren: Ja tanken är ju att jag ska behålla mina innehav "för evigt", och inkassera utdelningar under tidens gång. Och sedan löpande köpa på mig fler aktier, ibland lite dyrare och ibland lite billigare då jag tror att det jämnar ut sig över tid.

   Anonym: Om bolaget utvecklas stabilt över tid kommer även aktien att göra detsamma. Jag förväntar mig inte att varken ICA eller Axfood blir någon kursraket. Båda bolagen delar ut bra med pengar och det är bland annat det som lockar väldigt mycket, vilket gör att båda kan fungera bra i en långsiktig utdelningsportfölj.

   Radera
 6. Onlinehandel tror jag är överskattat. Man har pratat om den i tjugo år och den har fortfarande inte slagit igenom. De flesta vill välja sin mat direkt i handen. Stor skillnad jämfört med att köpa kläder eller böcker på nätet.

  ICA har en hel del annat i sin aktie som gör den mer svårbedömd. Deras historik är därför mycket svagare än Axfood. Att ICA har en större marknadsandel innebär inte att de är mindre känsliga än Axfood. Jag upplever att Axfood är tydligare nischade i både lågprissegmentet (Willys) och kvalitetssegmentet (Hemköp). Efter att ha bott i Tyskland kunde jag se med egna ögon att LIDL, ALDI m.fl. främst konkurrerade med lågprisföretag medan kvalitetssegmentet var en helt annan marknad. Därför tror jag att ICA är mycket värre ute när det gäller konkurrens från LIDL. De har inte någon särskild kvalitet till skillnad från Hemköp och till skillnad från Willys är deras pris generellt inte tillräckligt pressat.

  Axfood handlas till sällsynt goda värderingar just nu. ICA är också ganska skapligt värderad. Bägge aktierna är ett helt ok köp enligt mitt sätt att se på saken.

  Är förstås biased eftersom jag har sålt ICA för Axfood, som jag nu äger. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för mycket intressanta tankar!

   Radera
 7. Tack för en mycket bra analys och jämförelse! Jag äger aktier i dem båda men köper bara nya aktier i Axfood. De tjänar bra med pengar och de delar ut bättre än Ica. Det gör att mitt val faller på Axfood. Och de tappade idag med så jag kommer snitta ner mig lite det närmaste.

  Jag tror precis som du skriver att ingen av dem är någon kursdubblare på kort sikt utan det är utdelning som är vinsten i dem båda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Aktiepappa!

   Precis. Jag tror båda bolagen är ett bra val på lite sikt.

   Radera
  2. Jag gick in och köpte lite extra Axfood idag. 142,90 kändes för billigt för att motstå ;).

   Radera
  3. Billigt vet jag väl inte, men den har iallafall kommit ned lite sista tiden :-)

   Radera
 8. Att jämföra Axfoods och ICAs avkastning på kapitalet blir missvisande dels eftersom mycket strukturgrepp gjorts i Ica de senaste åren, men även för att de satsar mer på tillväxt med online, försäkringar och apoteksverksamhet där samordningsvinsterna med hjärtat inte ska underskattas på sikt. Båda är bra bolag, men vad jag vill komma fram till är att skillnaderna mellan bolagen i grunden är liten så en kraftig premie mot ica är troligtvis inte motiverad. Mvh willyskund och icaaktieägare

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det har du rätt i, och det har ju givetvis påverkat avkastningen.

   Tack för bra input!

   Radera
 9. Axfood högt värderat? ja. Övervärderat? Nja... Köp nu och snitta ner dig när det dippar så blir det en bra investering över tid, om man är en långsiktig investerare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag lutar åt att göra just precis så, att helt enkelt köpa en liten initial post nu och sedan öka successivt med tiden.

   Radera
 10. Började med att bara ta in Axfood i portföljen, men har nu cirka 80% i Axfood och 20% i Ica. Kommer antagligen sluta med att jag håller dem runt 50/50 då jag är en Ica-fanboy men tror mera på Axfood i längden. Förhoppningsvis tuffar det på bra för båda =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Både ICA och Axfood är troligtvis ett bra val om man är långsiktig då de i grunden har samma affärsidé, även om de på ett par punkter skiljer sig åt lite.

   Det blir nog bra ska du se :-)

   Radera