fredag 21 oktober 2016

Investeringar i det egna företaget

I ett tidigare inlägg nämnde jag att ett av mina stora mål är att starta ett företag och att bygga upp det till något jag kan vara stolt över. Men eftersom det ännu inte funnits något behov har jag inte registrerat någon enskild firma. Det betyder dock inte att jag ligger på latsidan. Nej, tvärtom.

Jag har flera projekt jag skulle vilja dra igång, och av dessa är det är tre som jag planerar att lägga ner lite mer energi på. I princip varje dag försöker jag utöka min kunskap om de områden som jag har tänkt vara verksam inom, men ännu har jag alltså inte kommit igång med något av dessa projekt. Det finns flera anledningar till detta, men det är främst eftersom jag vill vara ordentligt förberedd och upprätta någon sorts plan för hur jag ska gå tillväga. Jag vet, helst bör man sätta igång med en gång och inte tänka så mycket, men samtidigt känner jag att jag behöver göra på det här sättet och helt enkelt börja på en liten skiss.

Hursomhelst så har jag iallafall insett att det kommer bli ett par utgifter när jag väl väljer att dra igång. Men samtidigt som jag så gärna vill komma igång med företaget så är det något som stoppar mig.

Det är nämligen så att jag kan automatisera och underlätta arbetet genom att varje månad betala ett par kronor för en tjänst, och detta skulle då frigöra tid till annat. Arbetet går att genomföra utan den här tjänsten, men det kommer ta längre tid och kräva mer energi. Men trots detta får jag någon form av mental spärr, och jag tror det beror på att jag hela tiden strävar efter att spara så mycket som möjligt för att kunna investera på börsen. Samtidigt vet jag innerst inne att den här utgiften snarare är att betrakta som en investering i mitt egna företag.

Vi kan ta ett konkret exempel på vad jag menar. För cirka 100 kronor i månaden kan jag automatisera en relativt stor del av processen i ett av mina projekt, och därmed avsevärt underlätta för mig och på så vis frigöra mer tid. Tid som skulle kunna användas till annat produktivt. Men eftersom jag kan utföra arbetet utan den här betaltjänsten kan det bli jobbigt att se hur pengarna flödar ut på en utgift som jag hade kunnat klara mig utan.

Du som läser detta kanske tycker att det är ett enkelt beslut - det är väl självklart att man ska betala för en tjänst som kan underlätta så pass mycket. Men så är det inte riktigt för mig, trots att jag är medveten om fördelarna.

Har du något tips? Hur bör jag tänka?Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

8 kommentarer:

 1. Jag förstår ungefär hur du tänker. Du får gärna berätta vad för typ av tjänst det är så kan man lättare förstå helt hur du tänker. Jag har startat eget och använder i dagsläget en tjänst som underlättar väldigt mycket, den kostar ca: 100kr/månad.

  Jag använde dock inte den tjänsten från början och det tycker jag är viktigt. Använd inte en tjänst förrän du drar in pengar som betalar för den och använd den när den kan frigöra tid som kan inbringa pengar. Det är lätt att man skaffar mycket innan pengarna rullar in. Att hålla ner kostnaderna skiljer ett bra bolag från ett dåligt och gör att du inte behöver jobba lika hårt för dina pengar.

  Mvh / Frihetsmaskinen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår också, men tycker Maskinen är lite hård här. Självklart ska man inte leasa en bil och hyra ett flott kontor innan man drar in pengar (helst inte sen heller). Det är sånt som Mona Sahlin gör (som lyckades med bedriften att kånka sitt företag som ägnade sig åt föreläsningar, en verksamhet som nästan helt saknar utgifter - starkt jobbat fru Arbetsmarknadsminister). Men några hundralappar måste man våga dra iväg. Mjukvara, ett par böcker, lite marknadsföring. Se det som ren spekulation, går affärsidén åt skogen är det inte dessa pengar som kommer svida.

   Radera
  2. Frihetsmaskinen: Tyvärr kan jag inte berätta mer om tjänsten då den skulle avslöja lite vad det är jag har tänkt göra. Jag hoppas du har förståelse för det. Ja så är det ju, man bör undvika att dra på sig massor av kostnader innan man fått lite snurr i verksamheten, allra helst om det är sådant man egentligen kan klara sig utan.

   Micke: Precis som alltid kommer du med en klok kommentar. Du har helt rätt i det du säger, och då jag är kostnadsmedveten i övrigt så kan det nog ändå vara okej att betala för den här tjänsten. Dessutom, lyckas jag någorlunda bra med detta så kan det bli en fin avkastning på de pengar jag lagt ut.

   Radera
  3. Självklart kan man slänga iväg några hundralappar på spekulation, det är ju inte katastrof om det skiter sig. Det jag menar är att gör man det en gång är det lätt att göra det igen och igen. Alla ska göra som dom själva vill då brukar det bli bäst. För min egen del är det just tänket att inte slänga iväg några hundralappar som gör att jag kan jobba betydligt mindre för samma pengar. FF ju förmodligen en ekonomiskt sparsam person så troligtvis är ju iofs tjänsten en bra investering.

   Ett tips bara, testa att dra in lite pengar först, förmodligen kan du skaffa den där tjänsten på en dag?

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 2. Kul med eget företag!
  Jag röstar dock på att köra igång ett aktiebolag istället för enskild firma. I aktiebolaget så kan du välja att behålla vinstpengarna i bolaget för framtida expansion/investeringar. Kör du med enskild firma så måste du skatta ut vinetpengarna till privat ficka varje år :-)

  Med vänlig hälsning,
  Västkustinvesteraren

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej VKI!

   Jag förstår hur du tänker, och det är så jag avser att göra längre fram. Men just nu känns det som att det är bäst att börja med en enskild firma, främst eftersom jag helt enkelt inte har de 50 000 kronorna de krävs för att dra igång ett aktiebolag.

   Men när jag fått igång verksamheten och börjat dra in lite pengar så är alltså tanken att jag så småningom gå över till ett AB då ett aktiebolag har sina uppenbara fördelar jämfört med en enskild firma.

   Radera
 3. Västkustinvestaren, där har du helt fel. Det finns periodiseringsfonder och expansionsfonder i enskild firma, som gör att du kan kan skjuta på skatten på exakt samma sätt som i ett aktiebolag. Dessutom är enskild firma skattemässigt överlägset vid inkomster upp till brytpunkten för statlig skatt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för info.

   Jag inser nu att jag måste läsa på ännu mer hur man rent praktiskt går tillväga med den här typen av periodiseringar och hur man skatteplanerar på bästa sätt, men detta hjälpte mig lite på vägen iallafall.

   Radera