fredag 28 oktober 2016

Bokrecension: Så här kan alla svenskar bli miljonärer

Så här kan alla svenskar bli miljonärerBoken Så här kan alla svenskar bli miljonärer, skriven av Per H Börjesson, är en utmärkt utgångspunkt för börs- och ekonomiintresserade då den uppmuntrar sparande och på ett enkelt sätt förklarar hur man bör gå tillväga för att bygga upp en förmögenhet och en ekonomisk trygghet.

Per formulerar sig på ett sätt som gör att han får med massor av information samtidigt som han håller det på en enkel nivå så att alla förstår och klarar av att hänga med. Det tycker jag visar att sparande, investeringar och börsen inte behöver vara så svårt som många oinsatta vill få det till. Du behöver inte vara utbildad ekonom för att förstå det som står.

Flera praktiska råd finns med i boken, som alla är lätta att förstå och enkla att följa. Per tar upp vad rikedom egentligen är, vilka typer av placeringar man bör och inte bör göra, hur ränta-på-räntaeffekten fungerar, frågor och svar, en lång ordlista, och en hel del annat.

En viktig sak som behandlas i boken är att man bör vara kritiskt inställd mot alla dessa så kallade rådgivare. De är i själva verket säljare som i huvudsak bryr sig om att dra in pengar till sig själva och sin arbetsgivare, och som knappast har dig och din avkastning som sitt prio ett. Här finns det många fällor att undvika, och det som är så skrämmande är att det är få som faktiskt vet hur det egentligen ligger till, men genom boken guidar Per läsaren genom djungeln i hopp om att undvika de allra vanligaste snedstegen.

Fem, väldigt enkla, principer som Per rekommenderar:
* Börja varje månad med att spara 10% till dig själv
* Ha lägre kostnader än intäkter varje månad
* Köp aktier eller aktiefonder
* Behåll innehaven
* Var försiktig när du lyssnar på mäklare och rådgivare

De här principerna kan tyckas vara löjligt enkla och en självklarhet, men faktum är att väldigt få följer den här typen av simpla råd. Det behöver inte vara mer komplicerat än så här, och adderar du en portion tålamod tillsammans med dessa fem princip är du en garanterad vinnare på lång sikt. Med andra ord - det krävs inte speciellt mycket för att få det bättre ställt ekonomiskt och dessutom bli av med den där osäkerheten kring pengar och ekonomi som jag vet att många har.

Per har gjort ett bra jobb med att förmedla viktig information på ett enkelt och pedagogiskt sätt, men jag tror att boken hade mått bra av lite fler grafer och illustrationer. Det hade höjt läsupplevelsen och dessutom hjälpt de allra mest oinsatta att lättare förstå varför man bör spara och investera långsiktigt. I övrigt - inte mycket att anmärka på.

Boken är klart läsvärd, även om du är en inbiten börs- och ekonominörd (som undertecknad), och det är en sådan där grundläggande bok som jag tycker att alla bör ha läst. Det är otroligt viktigt att ha ett starkt ekonomiskt självförtroende som gör att du kan (och vågar!) fatta egna beslut, och jag tycker boken gör ett bra jobb att utbilda just kring detta.

Stundtals var boken nästan för simpel och grundläggande, men jag tyckte ändå att den som helhet tillförde något. Men oavsett - jag har insett att det är otroligt viktigt att hela tiden fortsätta utbilda sig själv och ta till sig kunskap från olika perspektiv, och genom att läsa den här boken har jag gjort precis det.

Du kan köpa boken hos Bokus för så lite som 54 kronor, och det är väl investerade pengar. Följer du de råd som Per delar med sig av kommer boken att betala sig flera gånger om. När du läst ut den rekommenderar jag dig att du lånar ut den till någon du vet kan behöva en liten spark i baken när det kommer till sparande och investeringar.


8 kommentarer:

 1. Bra att du ta upp det, beställde faktiskt boken igår och ser fram emot att läsa den. //Dividend500

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var klokt gjort!

   Boken är som sagt klart läsvärd och en som alla bör ha läst.

   Radera
 2. Det var faktiskt den som fick igång mig back in the days... Ränta på ränta =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där ser man :-)

   När man förstår hur ränta på ränta verkligen fungerar så inser man att det är möjligt att uppnå fantastiskt fina resultat över tid.

   Radera
 3. Bokus? Lägsta pris på Bokbörsen är 30 kr, resten investeras :-).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bokbörsen är ett bra alternativ och det går ju att göra en del fynd där.

   Men den för 30 kr som du syftar på är från 2009, och alltså inte den reviderade upplagan från i år, och dessutom tillkommer väl även lite frakt på det?

   Sen vet jag inte hur mycket som skiljer sig mellan upplagorna, men något borde det ju skilja om man nu valt att trycka upp nya upplagor, kan jag tycka.

   Men I get your point :-)

   Radera
  2. Frakt tillkommer även på Bokus, men versionen hade jag helt bommat. Själv fick jag tag i den (gamla) gratis, det är mitt favoritpris.

   Radera
  3. Vid en beställning på över 99 kr blir det fraktfritt, och jag såg ju givetvis till att beställa andra böcker i samma veva.

   Jag inser ju att det är precis det dem vill att man ska göra, och det hade säkert gått att spara ett par kronor genom exempelvis Bokbörsen, men samtidigt är det så mycket smidigare att ta allt från ett och samma ställe, och dessutom tycker jag Bokus är bra att ha o göra med.

   Att gratis är ett bra pris är jag nog beredd att hålla med om :-)

   Radera