lördag 8 oktober 2016

Aktieköp & utdelningar

Det börjar märkas allt mer att hösten är här. Kvällarna blir kortare och det klassiska höstvädret har börjat uppenbara sig. Men jag tycker ändå det finns något rofyllt i det. Det är rätt härligt att kunna vara inomhus, i värmen, när man ser det mindre roliga vädret utomhus.

Hursomhelst. Portföljen snurrar på i vanlig ordning vilket är skönt att se.

Fastighetsbolaget Hemfosa är nykomlingen i portföljen, och min plan är att köpa regelbundet i bolaget för att bygga upp ett skapligt innehav som delar ut en fin slant till mig som aktieägare. Läs gärna min analys om du är intresserad av att veta mer om bolaget.

Jag har köpt vid två olika tillfällen den senaste tiden. I onsdags köpte jag 6 aktier på kursen 89,75 kr, och igår köpte jag 12 aktier på 84,75 kr. Detta innebär att jag totalt köpt för 1560 SEK. Bolaget delar ut 4,2 kronor per år, vilket då betyder att jag ökat min passiva inkomst med 75,60 SEK genom de här två köpen. Direktavkastningen på mina köp är 4,84%.

Som inläggets titel antyder så har jag även fått ett par utdelningar.

Enfastighetsbolaget Saltängen levererade den här månaden årets sista utdelning från bolaget. Mina 30 aktier i bolaget genererade en utdelning om 73,50 SEK. En investering i bolaget innebär hög risk då man endast äger en enda fastighet, men jag tycker att risk/reward känns hygglig. Samtidigt vill jag dock poängtera att jag inte är köpare på dagens nivåer.

Kvartalsutdelningen från Coca Cola har även den trillat in på kontot, och med mina 8 aktier i bolaget erhöll jag en utdelning om 20,36 SEK efter källskatt. Kursen har kommit ner lite nu, och jag börjar bli sugen på att köpa på mig ett par aktier till. Ännu har jag dock inte köpt några och troligtvis väljer jag att avvakta ett tag till.

Sedan, som alltid, så har Boston Pizza delat ut en slant. Den här månadens utdelning var större än föregående då jag för ett tag sedan ökade mitt innehav i bolaget till 15 aktier. Jag fick behålla 9,55 SEK efter att källskatten dragits (jämfört med 6,39 SEK förra månaden).

Totalt har jag alltså erhållit 103,41 SEK efter källskatt hittills den här månaden. Jag förväntas få ett par utdelningar till under oktober, men jag har redan mottagit en större summa än jag gjorde under augusti och september (och dessutom nästan augusti och september tillsammans).

Utdelningssidan är nu uppdaterad, och går att se här.
Även portföljen är uppdaterad, och går att se här.

Har du fått någon utdelning nyligen?Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

4 kommentarer:

 1. Köpte mina första aktier i Hemfosa på nedgången. Fin bonus att kunna få utdelning redan nästa vecka och då räkna hem en procents avkastning direkt. Tack för tipset!

  Räknar du Boston Pizza på oktober eller september? Jag fick min första utdelning nu. Den betalas egentligen ut sista september men kommer nog bokföra den på oktober i min statistik för enkelhets skull då det dröjer ett par dagar innan den finns på kontot.

  Också kollat på Saltängen en tid men just nu är aktien på tok för dyr. Inte för YOC men för nedsidan vid eventuella negativa nyheter. 102-105 kronor är mitt uppsatta köpspann. Då kan man ta igen normal nedsida redan på ett par utdelningar. Har i nuläget endast ett litet innehav i Delarka, där min smärtgräns är 120 kronor och jag helst köper under 118 kronor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt, välkommen till ägarskaran!

   Angående Boston Pizza och bolagets utdelning så räknar jag in den på den månad då den faktiskt finns på min konto, och alltså inte när den delas ut från bolaget. Jag räknar med andra ord in den senaste utdelningen på oktober, eftersom det var då jag hade den på mitt konto. Detta är för övrigt något jag gör för alla aktier, blir enklast så.

   Ja Saltängen är inget fynd på dessa nivåer direkt. Mitt GAV ligger på 100,45, och avkastningen inkl. utdelningar uppgår till 21,19% (639 SEK) så hittills har det varit en rätt okej placering för min del.

   Jag ägde Delarka förut men valde att sälja i februari för att allokera om lite i portföljen.

   Radera
  2. Grattis till en riktigt fin affär i Saltängen! Du behöver inte precis tänka på att sälja och mycket bra YOC.

   Delarka tror jag fortfarande på - oaktat allt som skrivs om Posten just nu och minskade volymer verkar det mycket osannolikt att de skulle flytta sin terminal. Förr eller senare kommer dock avtal och räntor förändras.

   Radera
  3. Ja det har hittills varit en bra affär, och jag hoppas att det ska förbli det. Troligtvis kommer jag inte öka i bolaget något mer då jag istället vill fokusera på mina övriga innehav, men aktierna i Saltängen kommer behållas så länge inget drastiskt händer som gör att jag får tänka om.

   Delarka har jag dålig koll på, men bolaget kan säkert vara en hygglig placering förutsatt att man läser på och känner till riskerna.

   Radera