tisdag 13 september 2016

Min investering i Betsson

Betsson är portföljens sorgebarn och är den aktie som sedan köp har utvecklats sämst.

Mitt första köp i aktien gjordes på nivåer omkring 140 kr i slutet av oktober förra året. Därefter ökade jag vid flera tillfällen och snittade upp mitt GAV då jag kände mig väldigt övertygad om bolaget och dess framtid.

Det gick därefter ett tag innan nästa köp, och i början av det här året nådde aktien nivåer som jag ansåg var "rekord-billigt". Aktiekursen hade helt enkelt letat sig ner en bra bit under mitt anskaffningsvärde och jag köpte på mig allt fler aktier. Detta gjorde att jag sänkte mitt GAV en del och kortsiktigt blev det en riktigt bra affär.

Men när bolaget i slutet av juni kom med en vinstvarning, och meddelade att intäkterna skulle komma att avvika och att man haft problem på vissa marknader, föll aktien naturligtvis väldigt kraftigt. Jag tyckte dock att det var en rejäl överreaktion. Men eftersom jag bara lite drygt två veckor tidigare hade köpt på mig fler aktier kände jag att jag varken hade lust eller råd att köpa fler Betsson-aktier då osäkerheten ökat (trots min övertygelse att kursreaktionen var överdriven). Jag valde alltså att sitta stilla i båten genom att varken köpa eller sälja.

Sedan botten i början av juli har aktien stigit omkring 37%, men trots detta ligger jag kraftigt back. Min avkastning i Betsson uppgår i dagsläget till -33,89% (-1 391 SEK). Det svider såklart när man kollar depån och ser denna kraftigt negativa utveckling, speciellt med tanke på att aktien återhämtat sig en del sedan den bottnade.

Framöver ser det ut att bli hårdare regleringar och troligtvis även högre skatt för bolagen inom den här sektorn, och hur det kommer påverka är svårt att säga. Tidigare har jag sett dessa regleringar som något bra då nya och mindre aktörer får det svårare att slå sig in på marknaden vilket gör att de lite större och redan etablerade (Betsson/Unibet) växer sig allt starkare. Men jag har börjat tvivla på detta och börjat inse att det inte alls är säkert att det blir så.

Jag känner mig just nu väldigt osäker på bolaget, dess framtid, och huruvida jag ska fortsätta vara aktieägare eller inte. Ska jag svälja stoltheten, sälja aktien med brakförlust och gå vidare? Eller ska jag sitta stilla i båten och se vart detta leder någonstans? Ett svårt beslut att ta, men det är ett sådant där beslut man bara måste ta vare sig man gillar det eller inte.

Bolaget utgör cirka 2,8% av portföljen, och mina 30 aktier har ett marknadsvärde på lite drygt 2600 SEK. Inget jättestort innehav alltså, men oavsett innehavets storlek så är det trist.


Vad är dina tankar kring detta? Hur bör man agera?Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

12 kommentarer:

 1. Jag äger själv Betsson, men köpte efter det stora raset för några månader sedan. Därefter har ju aktien gått upp, men den tillhör definitivt de tre mest "högrisk" av mina utdelningsaktier tillsammans med Nordnet och MQ. Dock, av de spelaktier som finns tror jag att Betsson tillhör de starkaste och eventuella lagförslag som blir verklighet och kan komma att påverka aktien negativt ligger flera år fram i tiden. Företaget har dessutom fyllt igen de flesta hål de har haft i sina appar och spel (jag är själv ingen spelare utan får lita på de som har yttrat sig i denna fråga på t.ex. placera.nu). Jag ligger för närvarande lång i denna aktie och kommer att göra så fram tills något mer konkret inträffar. Jag tror dock inte på några större uppgångar under närmre tid, men jag brukar vara väldigt försiktig med att sälja något som innebär en förlust för mig, då det går emot en av mina hörnstenar "don't loose money". Om man lyssnar av bloggosfären verkar det vara olika bud, vissa säljer och vissa köper. Jag köper för utdelningarnas skull, bryr mig inte så mycket om värdet. Visst hade det varit mycket enklare om man kunde se in i framtiden? ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag brukar inte heller bry mig nämnvärt om vad värdet på aktierna är, men nu är osäkerheten större än tidigare vilket märks.

   Och jag börjar som sagt tro att den här oron till viss del kan vara befogad.

   Ja hade vi kunnat se in i framtiden hade det varit lite lättare, det håller jag med om ;-)

   Radera
 2. Eftersom du investerat så lite pengar i företaget tycker jag inte du behöver oroa dig. En förlust får man räkna med ibland när man håller på med aktier. Men håller med om att det alltid är tråkigt med ett minus i depån. Hade jag vart dig hade jag iallafall inte sålt det med förlust. Jag tror inte Betsson kommer gå i konkurs så alla dina investerade pengar i bolaget kommer inte försvinna. Med lite tur kommer Betsson tillbaka annars är det ju inga större summor det handlar om. Jag har gjort samma fel som dig att köpa ett bra bolag till en för hög värdering. Jag försöker undvika detta nu och inte köpa när en aktie ligger på ATH. Alternativt kan man ju snitta ner sitt inköpspris. Viktigaste är dock att bolaget inte är skräp då det bara blir mer förlust de mer man köper.
  De som köpte Betsson vi vinstvarningen ligger bra plus nu. De älskar nog bolaget :) Det är oftast när det ser som mörkast ut på börsen/ eller bra bolag man ska köpa det. Då kan man få riktigt bra avkastning när det vänder. När mina SHB var ner i 92kr funderade jag också om jag verkligen gjort rätt med min investering. Det var då jag skulle ökat sen har det bara gått uppåt. Ett bra mindre köp jag gjorde var Statoil vid 100kr då utdelningen inte var helt säker. Gick fort 20% upp och jag sålde. Kan göra några spekulationer ibland men då ska det vara i större bolag som har tillfälligt problem. Lycka till hur du än gör :-) Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, det är ju som sagt inte någon jättesumma vi pratar om i det här fallet. Och det är jag medveten om, att aktier svänger upp och ned och att man inte alltid kan gå plus, men det är ändå trist när det inträffar.

   Ja förhoppningsvis kan både aktien och bolaget få upp lite positivt momentum igen för att sedan fortsätta på sin väg framåt. Om så inte blir fallet så får jag helt enkelt acceptera det och gå vidare.

   Radera
 3. Som sagt, det var ju ingen större summa pengar det rör sig om. Själv sålde jag efter pratat med bekanta spelare som oberoende av varandra sa att Betsson var hopplöst efter andra aktörer vad gällde grafik och interaktivitet. Att komma ifatt innebär enorma investeringar i en svårt konkurransutsatt marknad.

  Gör som jag, går invsteringar bra så säger man till sig själv 'Ja jävlar vad skicklig jag är'' går det mindre bra finns det alltid yttre orsaker att skylla på. Annars kan man jämföra sig med dom som spelar på vadslagningsbolag och tillvaron framstår plötsligt i ett nytt ljus...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt, och tur är väl det.

   Det enda jag känner är att pengarna som just nu är investerade i bolaget skulle kunna göra mer nytta någon annanstans.

   Ja man ska nog lyssna på de som faktiskt använder det som bolaget har att erbjuda, då det kan ge värdefull input.

   Haha, ja det är kanske så man ska göra. Tåls att tänka på :-)

   Radera
 4. vänta tills du kan sälja utan att förlora pengar. Betsson kommer att gå upp förr eller senare, framför allt om du är en långsiktig investerare

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja om verksamheten rullar på bra så kommer aktien så småningom att återspegla det.

   Förhoppningen är ju att det ska bli som du säger, men framtiden känns lite oviss i nuläget.

   Radera
 5. Jag tar avstånd för dessa bettingbolag som kan orsaka så mycken skada hos spelberoende, usch!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den moraliska aspekten är absolut något man bör fundera över och bestämma sig för vart man står i frågan.

   Jag personligen har inget problem med att investera i den här typen av bolag om vi ser enbart till det moraliska i det hela, men jag vet att många tycker som du och jag förstår verkligen resonemanget.

   Radera
 6. Bra erfarenhet att ta en del smällar när beloppen är hanterbara. Du kan ju lämna det som en evig påminnelse att ibland går det upp och ibland går det ner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har du rätt i.

   Viktigt att ta den här typen av smällar och bakslag tidigt när kapitalet är lite mindre. Hellre nu än om ett par år.

   Radera