torsdag 1 september 2016

Månadsrapport augusti 2016

Månadsrapport augusti 2016Augusti är slut och det är dags att summera.

Jag tycker dessa månadsrapporter är ett bra sätt för mig att rapportera till dig som läsare hur det faktiskt går för mig, men det är också ett bra sätt för mig själv att reflektera och hänga med i min egen resa då jag har möjligheten att gå tillbaka vid ett senare tillfälle och se hur det gick den där specifika månaden.

Förmögenhet
Min förmögenhet, som endast inkluderar mina investeringsbara tillgångar, ökade med 11,44% (17 016 SEK) och uppgick per den 31 augusti till 165 747 SEK.

Månadens ökning av förmögenheten är den största hittills, både räknat i procent och i kronor. Något annat roligt är att jag sedan årsskiftet ökat min förmögenhet med 43,81% (50 491 SEK).


Inkomster, Utgifter & Sparande
Inkomsterna uppgick till 18 341 SEK, utgifterna 2693 SEK, och sparandet 15 648 SEK. Det innebär att sparkvoten denna månad blev 85,3%.

Augusti var en riktigt bra månad, och ett nytt rekord sattes i totala inkomster under en enskild månad.

Portfölj
Jag har under augusti månad plockat in Novo Nordisk som nytt innehav, ökat i bland annat H&M, Intrum Justitia och Boston Pizza. Det har även varit en del transaktioner i min fondportfölj.

Andelen kassa fortsatte att öka och uppgick per den 31 augusti till 13,14%. Förra månaden uppgick kassan till 10,71%.

Augusti är en rätt dålig månad utdelningsmässigt för min del, och under månaden har det totalt trillat in 43,59 SEK i form av utdelningar. Detta innebär den sämsta månaden hittills sett till erhållen summa, men det är inget som berör mig nämnvärt då jag vet att om ett par år kommer summan vara högre än så.

Med utdelningar på 43,59 SEK, och utgifter på 2693 SEK innebär det att jag denna månad skulle kunna täcka 1,62% av mina utgifter med enbart utdelningar. På rullande 3 månader ligger siffran på 4,87%.

Blogg
Under månaden publicerades det 13 inlägg, och jag skrev bland annat om dansk källskatt, min utdelningsstatistik, samt hur jag ska uppnå frihet.

Hur var augusti för dig?


Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

14 kommentarer:

 1. Riktigt imponerande sparkvot och fina inköp :D Ett tips till din portfölj. Tänk noga innan du köper och säljer utländska innehav. Älskade själv en gång McDonalds aktien och köpte varje månad. Hade 350 000 kr i aktien. Sen kom nyheter som gjorde att jag inte ville äga aktien längre. Sålde hela innehavet. Tack vare växlingsavgift som är på utländska innehav 0.5% plus courtage gick det bort nästan 3000kr bara för att bli av med aktien. Hade det vart en svensk aktie hade affären kostat ca 100kr. Det har dessutom kostat minst lika mycket till att köpa in aktierna också. Detta var mitt misstag när jag var ny och höll på med aktier. Courtage avgifter är något jag lärt mig dragit ner på. Helst köper jag inte alls utländska aktier längre just p.g.a. avgifterna. Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Slimis!

   Du har helt klart en poäng och det gäller att tänka till både en och två gånger innan man gör transaktioner utomlands.

   Jag försöker planera mina transaktioner som sker utomlands lite mer än de som sker i Sverige, men jag personligen skulle nog inte gå så långt att inte handla med utländska aktier endast pga kostnaderna.

   Det finns många fina och spännande bolag utomlands som jag vill äga och det ökar dessutom riskspridningen i portföjen.

   Men alla är vi olika, och tur är väl det :-)

   Radera
 2. Mycket intressant, funderar själv på att starta en blogg för att själv hålla koll på mina investeringar och kunna gå bakåt i tiden. Måste dock fråga hur du kan ha så låga utgifter sett till inkomster? Antar du bor hos föräldrar o har sommarjobbat?

  Tack för trevligt inlägg, ska börja följa bloggen.

  Mvh Robin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du funderar på att börja blogga så gör det bara. Det ger mer än vad man kan tro!

   Precis, jag bor ännu hemma samtidigt som jag jobbar. Det är såklart väldigt bra förutsättningar för att spara mycket.

   Vad roligt att höra! Tack för det :-)

   Radera
 3. Vilken fin månad för dig! Fortsätt kämpa på samma sätt.

  Jag är nöjd över hur månaden utvecklade sig för mig. Några spridda aktieköp och bra sparande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja inte mycket att klaga på den här månaden inte. Det kommer jag, var så säker :-)

   Härligt! Fortsätter du så kommer du belönas med fina resultat länge fram.

   Radera
 4. Härligt, du rör dig framåt i fin takt! Kämpa på!

  SvaraRadera
 5. Härligt, det ser ut att gå bra för dig! Jag såg att vi har många gemensamma innehav. Det ska bli kul att följa din resa! Har lagt till dig på min blogglista :).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt att du tittade förbi och lämnade en kommentar!

   Tack för platsen på din blogglista! Jag gör detsamma och lägger till din blogg i min lista :-)

   Radera
 6. Superinspirerande att läsa din blogg! Jag är själv 23 år med en förmögenhet på ca 600 000kr, och har precis tagit examen ifrån högskolan och börjat jobba. Vi sitter i lite samma sits, fast fem år isär =). Det ska bli väldigt kul att följa dig framöver, och kul att se att din portfölj går så bra! Själv spar jag mestadels i indexfonder och satsar på att få ett automatiserat sparande som jag inte ska behöva tänka på. Mitt mål är, som min bloggs namn antyder, att spara minst 50% av min inkomst, för att göra mig ekonomiskt fri om max 17 år. Jag har precis startat min blogg och satsar på att den på sikt ska få ungefär samma innehåll som din, men beskriva min egen situation.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt att höra, tack för det :-)

   Du verkar ha ett bra utgångsläge och en tydlig målplan, något som gör att du redan nu kommit långt på vägen.

   Ett automatiskt sparande i indexfonder ska inte underskattas då det är en väldigt bra väg att gå, men personligen tycker jag det är bra mycket roligare med aktier. Det är en smaksak helt enkelt, och det gäller att hitta det som passar en själv bäst.

   Då passar jag på att hälsa dig välkommen till bloggosfären! Det ska bli spännande att följa dig och din resa, och jag önskar dig lycka till!

   Radera
 7. Snyggt jobbat! Augusti var en rolig månad på flera sätt, bra köplägen kombinerat med fina uppgångar. Sveriges näst bästa blogg (efter din såklart) startade också. ;)

  http://aktiepappa.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! :-)

   Roligt! Spännande med ytterligare en blogg inom det här området att följa. Jag önskar dig lycka till både med dina investeringar men också din blogg.

   Radera