fredag 9 september 2016

Kommentarernas framtid

Bloggar är ett bra sätt att förmedla information, men en blogg utan möjlighet för läsarna att kommunicera med skribenten på ett enkelt och smidigt sätt blir troligtvis rätt tråkig att läsa i längden. Sen är det ju så att om en blogg har läsare som delar med sig av sina personliga tankar och åsikter så adderar det mer än vad man kan tro.

För lite drygt en månad sedan publicerade bloggrannen Att Välja Lycka ett inlägg om att kommentarerna på dennes blogg släpps fria och därmed inte längre kräver ett godkännande innan de eventuellt publiceras. Inlägget fick mig att börja fundera på min egen blogg och de kommentarer som lämnas.

Kommentarerna som har lämnats på min blogg har alltid krävt mitt godkännande innan publicering, vilket beror på flera anledningar, och det är något som jag tycker har fungerat hyfsat bra och det har dessutom varit något jag känt mig bekväm med då jag vet att inget opassande har publicerats utan min vetskap.

Men eftersom jag har publicerat alla kommentarer som lämnats (med undantag för uppenbara dubbletter), något som tyder på att det inte varit några som helst problem bland kommentarerna, så ser jag därför inte längre någon anledning att fortsätta moderera varje enskild kommentar innan publicering.

Det betyder att din kommentar från och med nu kommer publiceras direkt och inte längre kräver mitt godkännande innan.

Dock vill jag poängtera att jag fortfarande kommer kolla allt som skrivs, och upptäcker jag något som jag anser är opassande och inte hör hemma i mitt kommentarsfält kommer jag helt enkelt att radera den kommentaren. Men det har ju inte varit några problem med detta hittills, så förhoppningsvis ska det inte behövas.

Jag hoppas den här ändringen bidrar till en bättre läsupplevelse och att fler väljer att dela med sig av sina tankar i kommentarsfältet.


Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

12 kommentarer:

 1. Hej Framtida Frihet!

  Jag passar på att slänga iväg en kommentar nu direkt när de inte behöver godkännas på förhand ;)
  Jag kör precis som du utan redigering och har klarat mig bra hittills förutom några enstaka reklaminlägg som jag fått ta bort i efterhand. Skulle andelen sådana inlägg bli bortom kontroll så får man helt enkelt aktivera det igen, men att ha det fritt och kommentarer kommer upp så snabbt och ofta som möjligt gör helt klart bloggen mer läsvärd och intressant.

  Må väl och ha en fortsatt trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Utdelningsstugan!

   Ja, det känns som att det här är rätt väg att gå.

   Sen precis som du är inne på så får man väl se över situationen om man märker att det helt enkelt inte fungerar som önskat.

   Tack detsamma!

   Radera
 2. Bra initiativ Framtida Frihet :) Tycker också det är bättre med en blogg där man får kommentera fritt. Precis som Utdelningsstugan skriver kan det vara drygt med reklam men den är ju bara att ta bort. Trevlig helg du med. Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förhoppningsvis blir läsupplevelsen bättre med den här ändringen och bjuder in till fler kommentarer från er läsare.

   Enstaka spam-kommentarer går ju enkelt att ta bort, men ännu har inget sådant förkommit. Vi får se hur det utvecklar sig helt enkelt.

   Trevlig helg! :-)

   Radera
 3. Nu blev jag sugen på att skriva något nedsättande och grymt rasistiskt om samer :-D. Men skämt åsido har även jag klarat mig utan att granska kommentarer i förväg. Någon autogenererad spamlänk i månaden bara. Positivt överraskad!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu ska vi inte vara sån, Micke. Här är vi snälla :-)

   Något litet spam hit och dit kan man nog leva med om de fria kommentarerna i sin tur även bidrar till en bättre upplevelse av bloggen. Det är trots allt relativt enkelt att ta bort de kommentarer som man inte tycker hör hemma.

   Radera
 4. Min erfarenhet är att det brukar fungera väl utan att behöva godkänna innan. Dessutom vinner man fördelen att läsare kan diskutera/kommentera med varandra mycket snabbare och med mer flyt på ämnet än om någon var tvungen att godkänna varje enskild kommentar. Dessutom tar de extremt få fall av spam som förekommer mindre tid att rensa än att förhandsgodkänna allt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har du väldigt rätt i - det blir ett bättre flyt helt klart.

   Tidsåtgången är som du säger dessutom större om man ska gå igenom och godkänna varje kommentar jämfört mot att endast rensa de som inte hör hemma.

   Radera
 5. Jag håller med spartacus! Det kan kännas tråkigt om man kommenterar ett bra inlägg och frågar något tex. När man behöver vänta på att få sin kommentar godkänd blir det inte samma flyt.

  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Yes så är det.

   Om jag ska godkänna alla kommentarer innan krävs det att jag är på hugget för att få diskussionerna att flyta på smidigt, och det är inte alltid man har den möjligheten.

   Radera
 6. Skriver jag ett inlägg på en blogg ser jag det som jag godkänt bloggen inte tvärtom:-))

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, helt rätt inställning Lars!

   Riktigt skoj att du tog dig tiden att titta förbi och lämna en kommentar. Du är ju trots allt lite av en kändis bland ekonomibloggarna, så lite (läs: mycket) hedrad är man allt :-)

   Radera