tisdag 20 september 2016

Hur ska det redovisas?

Jag vet att ni, mina läsare, är väldigt kloka och jag hade därför tänkt dra nytta av det i dagens inlägg. Det är nämligen så att jag behöver hjälp med en sak.

När jag ska räkna ut min sparkvot tar jag mina inkomster minus mina utgifter, och mellanskillnaden blir då det som jag sparar. Men jag har sett olika uträkningar för hur sparkvoten beräknas (exempelvis: enbart kapital som avsatts för långsiktigt sparande), och detta har fått mig att börja fundera lite.

Nedan är ett hypotetiskt scenario som jag hade tänkt att du som läser detta ska få ta ställning till och säga vad du tycker. Hur bör sparkvoten i exemplet nedan redovisas?

Inkomsterna under månaden uppgår till 10 000 kr, och av dessa spenderar jag totalt 5000 kr. Detta innebär, med mitt sätt att räkna, att jag den här månaden sparat 5000 kr och därmed har en sparkvot på 50%. 

Men strax därefter rasar bilen ihop och jag blir tvungen att betala 3000 kr för att få den lagad. Som tur är har jag en buffert som jag tar dessa pengar från och betalar reparationen med. Bufferten består av pengar som jag sedan tidigare har varit duktig att spara ihop. 

Det innebär att jag nu har gjort av med totalt 8000 kr den här månaden. Men av dessa 8000 kr är det som sagt 3000 kr som jag sparat ihop till under de föregående månaderna, och som jag hade haft på kontot oberoende om jag hade haft inkomster på 10 000 kr eller inte. Sparkvoten är nu, med mitt sätt att räkna, nere på 20%.

Blir min sparkvot 50% (5000 av 10 000) eller blir den 20% (2000 av 10 000)?

Tillägg: Jag blir av med jobbet och har under en månad inga som helst inkomster, men eftersom jag fortfarande har levnadskomkostnader så blir jag tvungen att ta av mitt sparkapital.

Blir sparkvoten den månaden negativ? Eller blir den 0% eftersom jag helt enkelt inte kunnat spara något?

Det känns verkligen som om jag behöver hjälp med att reda ut det här, och helt enkelt bestämma ett sätt för hur jag ska räkna ut min sparkvot framöver. Det känns nämligen inte helt osannolikt att den här typen av situationer kan uppstå i framtiden.

Har jag gjort en extrem tankevurpa? Är svaret enklare än vad jag tror? Upplys mig! Jag vill att det här ska bli så rätt som det bara går då jag är mån om att vara transparent med mina siffror här på bloggen.

Hur räknar du ut din sparkvot?Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

15 kommentarer:

 1. De 3000 kronor du spenderade måste räknas som spenderade pengar någon gång, men bara en gång. Så om du tidigare räknat dem som "spenderade" för att du flyttade dem till en "billagningsfond" så behöver du inte räkna dem, men annars måste du räkna dem som spenderade nu.

  Sparkvoten kanske blir enklare att räkna på baklänges:

  (lön - spenderat) / lön.

  Istället för

  sparat / lön.

  Men egentligen borde jag inte säga något. Jag är lite allergisk mot sparkvotsbegreppet och hur det används. Det är en siffra och från den kan man härleda hur många års sparande som behövs för att bli "färdig", men bortsett från det så är den meningslös.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det har du ju rätt i, någon gång måste de räknas som spenderade.
   Det som jag inte spenderar räknar jag som sparande, vilket då innebär att de pengar som ligger i bufferten eller en hypotetisk "billagningsfond" inte är redovisade som utgifter i min privatekonomi, utan som sparande.

   Att räkna sparkvoten baklänges kanske kan vara något, ska kika på det.

   Jag gillar dock att mäta min sparkvot för att se hur jag "presterar", så att säga, och för att jag vill ha möjlighet att gå tillbaka senare och se hur det har utvecklats över tid.

   Radera
 2. Jag håller med Daniel i allt annat än att kvoten är meningslös även om jag väl kan förstå att eftersom det är så oerhört stor skillnad på personers utgifter så ger det mig föga att studera andras sparkvot men min egen är viktig eftersom jag ställer mig i relation till min egen historia.

  Jag gör i regel som Daniel säger men jag har en liten slant stående på ett sparkonto där jag har kapital för utgifter som fluktuerar över månaderna. Den slanten räknar jag inte ens med i min total men när jag fyller på där innebär det att jag minskar mitt "sparande". Skulle jag köpa en ny bil då skulle jag minska mitt sparande innevarande månad med det beloppet och skulle sannolikt få en negativ sparkvot under förutsättning att jag inte köper en 5000kr skruttbil.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men en ny bil är en investering. Den billagning som nämndes i exemplet är en kostnad.

   Radera
  2. En investering för mig är något man tjänare pengar på. Eventuellt skulle man periodisera kostnaden för bilen precis som i ett bolag men jag tror jag förstår din poäng.

   Radera
  3. Okej, investering var slarvigt uttryckt. Men ska man räkna in en bil för ett sexsiffrigt belopp eller en bostad för ett sjusiffrigt i sparkvoten, så blir den om möjligt än mer irrelevant.

   Radera
  4. AVL:

   Ja min sparkvot kanske är betydligt mer intressant för mig än för er läsare, vad vet jag, men jag vill ändå att det blir någorlunda rätt. Sparkvoten är viktig för mig att mäta då jag vill, lite som du också är inne på, kunna gå tillbaka och se hur det sett ut historiskt.

   Intressant, det är också en variant. Tack för att du delar med dig av ditt upplägg.

   Radera
  5. FF

   I just detta hänseende är ju bloggen din dagbok. Jag redovisar också min sparkvot med vetskap om att det kanske motiverar någon men främst är det till för att jag skall kunna gå tillbaka och driva på mig själv med sparpiskan.

   Jag säger absolut inte att du skall sluta. Jag tycker att det är kul att följa och jag tycker det är sjukt kul att se att du har vansinnigt hög sparkvot men om jag inte är helt ute och cyklar så är väl den aningen dopad av dina boendekostnader? Det gör ju att det blir jämförbarhetssvårigheter varför jag, när jag läser den typen av siffran bara tillåter mig att inspireras men fortfarande känner mig glad över vad jag åstadkommer eftersom jag bara kan relatera till mig och mitt.

   Fortsätt - det är mitt främsta budskap. Hur du vill göra blir upp till dig att bestämma.

   Radera
  6. Ja så är det ju - bloggen är min dagbok. Jag redovisar min sparkvot av i princip samma anledning som du, främst för mig själv men samtidigt är det kul att kanske motivera och inspirera andra att ta tag i sitt sparande.

   Det stämmer. Då jag fortfarande bor hemma ligger mina utgifter på en rätt låg nivå vilket innebär att jag kan spara mycket. Som alltid så varierar det både upp och ned, men under en "vanlig" månad ligger utgifterna på en relativt låg nivå vilket såklart boostar sparandet en hel del.

   Sparkvoten kommer även i fortsättningen att redovisas här på bloggen, ska bara bestämma mig för hur :-)

   Radera
 3. Jag skulle räkna in billagningen i månadens utgifter. För det är ju nu du spenderar dem, även om du skulle ha sparat dem i en billagningsfond tidigare (men jag hoppas att du inte lagt tid på att bokföra en sådan fond i din privatekonomi).

  I övrigt håller jag med Daniel. På kort sikt är sådana här kvoter och nyckeltal värdelösa, och på lång sikt vet du ändå inte storleken på vare sig inkomster eller utgifter. Lägg tiden på att tjäna mer pengar istället för att föra statistik över de du redan har. Då kommer det gå snabbare att uppnå dina ekonomiska mål.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det så, och det kanske är det bästa också - att räkna in utgifterna den månad då de faktiskt sker. Dock kan de innebära att det kan bli väldigt tvära kast mellan olika månader, men det får man väl leva med.

   Och nej, någon sådan fond existerar inte i min privatekonomi.

   Haha, ja du har en poäng där. Det kan vara farligt att grotta ner sig allt för mycket i statistiken och glömma det viktiga för att ta sig framåt - pengarna. Får kanske försöka släppa taget om mitt statistik-tänk en aning och istället lägga tiden och energin på att öka mina inkomster.

   Radera
  2. Eller på att minska utgifterna, det tar också tid. Samtidigt fattar jag tjusningen med statistik, men det här med sparkvot tycker jag är för mycket finlir.

   Radera
  3. Absolut, och jag förstår din poäng!

   Radera
 4. Efter räkningar och fickpengar "parkerar" jag resten av lönen på ett buffertkonto till nästa lön. Det som finns kvar vid tiden för nya lönen blir mitt sparande. Tex 20.000:- i lön, räkningar för 10.000:- så åker 10.000:- in på buffertkontot. Händer inget speciellt så blir sparkvoten 50% men om jag måste tex laga bilen för 5.000:- blir sparkvoten bara 25% för den månaden. Går bilj*veln på 15.000 att laga blir det inget sparande den månaden och sparkvoten blir mindre nästa månad. Försöker minst ha en månadslön som buffert

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Stefan!

   Smart upplägg. Jag tar med mig detta och gör kanske något liknande själv. Simpelt men effektivt.

   Radera