söndag 11 september 2016

Bokrecension: Bli rik på aktieutdelning

Bli rik på aktieutdelningMarcus Hernhag, skribent på Privata Affärer, släppte nyligen boken "Den enkla vägen bli rik på aktieutdelning", och då den fokuserar på utdelningsinvestering kändes det som måste-läsning för min del.

Boken är välskriven och innehåller massor av värdefull information för den som är intresserad av att veta mer om utdelningsinvestering. Marcus skriver väldigt lättläst vilket gör det enkelt att följa med i boken och förstå vad det är han vill ha sagt.

En sak jag gillar speciellt med boken är att den är skriven ur ett svenskt perspektiv och därmed tar hänsyn till de förhållanden som råder här.

I boken hittar man intressanta räkneexempel, genomgångar av olika ämnen, mycket statistik, flera grafer och övrig användbar information. Jag gillade speciellt genomgången av hög direktavkastning vs utdelningshöjningar, och Marcus berättar lite hur man ska tänka och visar även hur de står sig mot varandra över tid. Även delen om preferensaktier fann jag mycket intressant och givande då den belyser de fördelar och nackdelar som finns med aktieslaget.

Marcus går även igenom hur den utländska källskatten fungerar och saker som kan vara bra att känna till. Han berättar också varför han endast fick tillbaka 92 procent av den källskatt som dragits. Andra saker han tar upp är (bland mycket annat) belåning och hur hävstången fungerar, vilka nyckeltal man ska kolla på, vilka bolag som höjt utdelningen flest antal år i Sverige och USA, varför man bör "valutatesta portföljen", och hur man ska tänka om utdelningen sänks.

Jag gillar boken och har egentligen inget att anmärka på, förutom två saker. Stundtals kan det vara lite väl mycket fokus på den historiska utvecklingen, och det hade varit intressant med en lite mer framåtblickande syn då och då. Det hade även varit intressant med ett par tankar och exempel kring hur en utdelningsportfölj kan fördelas beroende på investerarens ålder för att passa olika tider i livet.

Slutord

Boken är en jättebra utgångspunkt för den som vill veta mer om utdelningsinvestering och hur det fungerar, och lämpar sig mycket väl till absoluta nybörjare inom området.

Den är även klart läsvärd för den som redan är utdelningsinvestare och tror sig veta allt. Att bli fullärd inom ämnet är nog nästintill omöjligt, och dessutom är det alltid bra att få andras syn på saker och ting. Jag personligen har lärt mig flera nya saker av boken som jag troligtvis kommer ha användning av.


Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

8 kommentarer:

 1. Verkar vara en bra bok.Har beställt hem ett flertal böcker till biblioteket här men ingen har tyvärr kommit :( Bland annat från Marcus Hernhag. Antingen snålar dom in på inköp eller annars finns väll inte tillräckligt stort intresse för böcker om aktier. Blir väll att man måste köpa boken själv om man vill läsa den. Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har tyvärr liknande erfarenhet av bibliotek. Kan strula en del till och från.

   Hoppas det löser sig på ett bra sätt för dig!

   Radera
 2. Är det lättare eller svårare att bli rik på att skriva en bok om att bli rik än att tillämpa metoderna i sin egen bok?

  SvaraRadera
  Svar

  1. En klart befogad fråga, och troligtvis kombinerar Marcus de två.

   Självklart får han in en del på böckerna, men samtidigt så förmedlar han värde och kunskap till läsarna och i många fall kan det vara just det som behövs för att läsaren ska komma igång.

   Dessutom utger ju sig boken inte att vara något den inte är.

   Men jag förstår vad du menar och vad du vill ha sagt.

   Radera
  2. Det kräver ju helt klart en viss skicklighet i att hantera språket för att skriva en bok och de flesta böcker som skrivs läses av få så det är naturligtvis ingen enkel karriär. Inte förrän man har så många storsäljare att folk köper vilket skräp man än skriver.

   Radera
  3. Visst är det så.

   Det svåraste är nog början innan man hittat en läsarskara som gillar det man skriver.

   Radera