lördag 3 september 2016

Bankbyte?

Banksektorn är en sektor jag gillar och är positiv till, allra helst på riktigt lång sikt, och anledningarna till detta är flera. Men framför allt gillar jag att bankerna historiskt sett varit duktiga på att tjäna ordentligt med pengar över tid och att de dessutom är verksamma på en marknad där det är väldigt svårt (omöjligt?) för en ny aktör att slå sig in.

Våra svenska storbanker håller dessutom en hög kvalitet, något som visades i stresstestet för ett tag sedan, och jag tycker även att de erbjuder en attraktiv direktavkastning till en inte allt för hög risk.

I dagsläget återfinns Handelsbanken och Nordea i min portfölj, och jag har ytterligare exponering mot Nordea genom mitt innehav i finska Sampo. Jag har tidigare gillat Nordea väldigt mycket och har därför inte sett några problem med att ha banken som ett enskilt innehav i kombination med innehavet i Sampo. Men nu har jag börjat tänka om lite och är tveksam på om det verkligen är en sådan bra idé.

Nordea tycks alltid vara i någon form av blåsväder och inblandade i något man kanske helst inte vill förknippas med. Bankens verksamhet flyter säkert på fortsatt bra, men alla dessa skriverier skapar en massa osäkerhet och jag tycker därför att det känns dumt att exponera sig dubbelt upp mot banken.

Så jag har därför börjat snegla på lite alternativ, och har verkligen fastnat för SEB. Jag får ett bra intryck av banken, och imponeras av deras Investor Relations-sida som jag tycker presenterar användbar och intressant information på ett bra sätt. Jag har börjat läsa på om banken och kollat in diverse nyckeltal, och ska även skumma igenom senaste årsredovisningen. Ännu har jag för lite kött på benen för att helt bestämma mig, men SEB skulle mycket väl kunna vara ett alternativ istället för Nordea.

Ett beslut i frågan ska tas innan börsen öppnar på måndag, har jag bestämt mig för, och just nu lutar det helt klart åt att Nordea ska säljas av och att SEB får ta plats i portföljen istället. Jag tror ett byte skulle kunna bli bra och det bidrar dessutom till en ökad riskspridning vilket jag tycker känns skönt.

Vilken/vilka av de svenska storbankerna gillar du, och varför?Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

14 kommentarer:

 1. Har båda banker i min portfölj, men funderar som du på att byta ut Nordea mot SEB. Dock inte av samma skäl. Jag har varit kund hos Nordea o har aldrig varit nöjd o vet inte mång andra som är o dessutom är det SEB som gäller i finansvärlden utifrån mina erfarenheter på jobbet.

  Mvh Robin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan nog vara smart att använda sina personliga erfarenheter och iakttagelser som en del i analysen att bestämma vilka man ska äga aktier i.

   Radera
 2. Investor skulle kanske vara ett alternativ? Då får du ju både SEB och lite andra företag :) Tänker att du kanske köper in Investor i framtiden och då dlir det dubbel exponering SEB istället. Bra att hålla nere courtage kostnaden. Vet själv att jag sålt och köpt massa i onödan och det har gett mer kostnader än avkastning. Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte tänkt på att ta in Investor som ett eget innehav då jag redan äger bolaget genom Spiltans Investmentbolag fond. Återstår att se hur jag gör länge fram.

   Du har helt rätt i det du är inne på - man bör försöka hålla kostnaderna så låga som möjligt.

   Radera
 3. Har både Nordea, SEB och Swedbank och känner mig trygg med det. Trots alla blåsväder har Nordea bra utdelningar (om de inte sänker till nästa år förstås) och är fortfarande hyfsat billig, vilket räcker för mig. Handelsbanken däremot tycker jag fortfarande är lite för dyr. Sprider riskerna med lite Sampo också. Som bankkund är jag dock inget vidare, har bara ett lönekonto och ett bolån. Är antagligen för detta som SHB inte vill sänka räntan på våra rörliga två miljoner till under 1,9%. Bankbyte på G kan jag säga...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Swedbank är den av de fyra bankerna som jag är mest osäker till, även om de säkert har förbättrat verksamheten och lärt sig något av förra krisen. Något hos mig skaver när det kommer till SWED, men vet inte riktigt vad.

   Handelsbanken är min personliga favorit av de fyra storbankerna. De känns relativt stabila och konservativa, vilket gillas.

   När det gäller Nordea så snurrar troligtvis verksamheten på fortsatt bra vilket ger möjlighet till utdelningshöjningar framöver, men jag vill sprida riskerna.

   Radera
 4. Värderingsmässigt SEB och Nordea, men de har ju också lite lägre kärnprimärkapital än Swedbank och SHB som troligen också har mer exponering mot bolån än SEB och Nordea. Bolånemarknaden bedöms väl oftast mer stabil och säkrare än företagskrediter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det absolut.

   Då kan det kanske vara bra med en i vardera kategori? SHB för exponering mot bolån, och SEB mot företagskrediter? Vad vet jag, men något man kan fundera över.

   Radera
 5. LF Bank inkl försäkringar är jag mycket nöjd med och dessutom "nära mig"!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen dum idé att köra på det man är nöjd med, så det gör du säkert helt rätt i.

   Radera
 6. Jag har SEB, lite av samma skäl som du är inne på. Wallenbergs se-men-inte-synas vinner i längden. De har dessutom stabilast och vettigast internetbank. Det är bara Falkengrens lön som skaver lite.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det känns faktiskt som det, att det är ett vinnande koncept.

   Jag har ingen personlig erfarenhet av SEB och deras tjänster, men du verkar ha det? Använder du SEB som din huvudbank?

   Radera
  2. Ja, jag har både företaget och privatekonomin i SEB. Dock har jag rätt lite pengar och flöde där, inga lån eller annat jox. Så jag har egentligen inte så mycket med dem att göra, men tycker att de funkar hyfsat de gånger jag har det.

   Radera