fredag 5 augusti 2016

Wallenstam delårsrapport 2016

Wallenstam delårsrapport

Wallenstam är ett fastighetsbolag som jag tycker gör många saker rätt och det kan man se i de siffror bolaget uppvisar. Jag gillar vd Hans Wallenstam och tycker han inger trygghet, främst eftersom han varit med i branschen länge och därmed har massor av erfarenhet.

Bolaget släppte nyligen sin delårsrapport för det första halvåret i år, vilken innehöll intressant och trevlig läsning.

1 JANUARI - 30 JUNI 2016
* Förvaltningsresultatet ökade med 9% och uppgick till 350 Mkr (322).
* Hyresintäkterna uppgick till 789 Mkr (771).
* Resultat efter skatt uppgick till 1 325 Mkr (1 981), motsvarande 4,0 kr per aktie (5,9).
* Belåningsgrad på 44 procent (45 procent 1 kv 2016)
* Fastighetsportfölj värderad till 34,2 miljarder i slutet av juni.

Målet är att substansvärdet ska växa med i genomsnitt 10 procent per år under femårsperioden 2014-2018. På rullande helår uppgår den just nu till omkring 15 procent, exklusive utdelning och återköp. Den genomsnittliga tillväxten per år, hittills under målperioden, ligger på 13,4 procent.

Hans meddelar i rapporten att man har märkt en kraftig inbromsning på bostadsrättsmarknaden i samband med att amorteringskravet infördes den 1 juni. Men han är inte orolig ur bolagsperspektiv.

"Det är snarare så att Wallenstam som hyresrättsproducent kan gynnas av lägre pris på bostadsrätter, eftersom efterfrågan på hyresrätter då blir större", skriver han.

Vidare skriver Hans att: "jämfört med samma period föregående år ökar hyresintäkterna trots genomförda försäljningar, liksom driftnettot, främst tack vare att vår nyproduktion successivt kommer in i förvaltningen".

Kort sagt - Wallenstam tuffar på fortsatt bra. Bolaget har en sund belåningsgrad, växer enligt plan, fortsätter med sin nyproduktion, och har Hans Wallenstam som VD. Kan det bli bättre? Jag känner mig iallafall trygg med att ha 5,2% av portföljen investerad i bolaget.

Bolaget har även ett väldigt trevligt inslag - att kommentera rapporterna i en video. 
Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

2 kommentarer:

 1. Mina tips är Klövern och Sagax, vad Lönner är inom bio är Arnhult ett namn inom fast, så häng på är mitt förslag.
  Jag har båda men har nyss gått in...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är dåligt insatt i båda bolagen, men oavsett så är det två bolag som inte är aktuella för portföljen som det ser ut just nu.

   De kan dock vara kandidater att titta närmre på längre fram.

   Radera