söndag 7 augusti 2016

Nytt innehav - Novo Nordisk

Köpt Novo NordiskNovo Nordisk är ett globalt hälso- och sjukvårdsföretag som arbetar för att förbättra och underlätta livet för människor världen runt som lider av svåra sjukdomar. Bolaget är noterat på Köpenhamnsbörsen och har ett börsvärde på 1200 miljarder SEK, något som gör bolaget till det största i norden. Så stort att det skiljer hela 460 miljarder SEK till tvåan på listan, AstraZeneca.

Bolaget har en lång och anrik historia inom diabetesbehandling och är troligtvis det man är mest kända för, och det är även ett av bolagets främsta områden. Idag är det omkring 415 miljoner människor (ca 9% av den vuxna befolkningen) som lever med diabetes, och siffran förväntas öka lavinartat. Det finns med andra ord en stor och växande marknad. Tyvärr, måste man ändå säga, men så ser verkligheten ut idag och Novo Nordisk arbetar för att förbättra situationen.

Men bolaget arbetar även för att behandla fetma, blödarsjuka, problem med tillväxthormonen samt övriga hormonbehandlingar. Man har en ledande position inom respektive område och har genom året gjort många framsteg i forskningen.

Historiskt har bolaget presterat väldigt bra, och det syns verkligen i nyckeltalen. De senaste 10 åren har både omsättning och vinst ökat varje år, samtidigt som i stort sett alla marginaler stadigt förbättrats och ligger på väldigt fina nivåer.

Novo Nordisk analys
Klicka för större bild. (Källa: borsdata.se)
Utdelningsinvesterare som jag är så vill jag gärna se en ständigt stigande utdelning och en sund utdelningsandel, och det är precis det man hittar i Novo Nordisk. Sedan år 2005 har utdelningen ökat med 1067%, eller i genomsnitt 26,71% per år. Utdelningsandelen, räknat på det fria kassaflödet, uppgår just nu till 46,6%. Sedan 2007 har den varit som lägst 32,18% (2008) och som högst 55,56% (2012), med ett genomsnitt för perioden på 44,12%. Jag ser det som ett otroligt styrketecken att det fria kassaflödet klarar av att finansiera utdelningen med stor marginal.

Tidigare i år delade man ut 6,40 DKK per aktie, vilket gav en utdelningsandel om 46,6%, och en utdelningsökning på hela 28% mot föregående år. Direktavkastningen (vid oförändrad utdelning) på dagens kurs är 1,93%, vilket inte är speciellt högt, men samtidigt är man bevisligen duktiga på att höja utdelningen år efter år. Bolaget har annonserat att man kommer börja dela ut två gånger per år, och det är såklart roligt då jag gillar att regelbundet få utdelningar från de bolag jag äger.

På utdelningen dras det 27% skatt, men har man aktierna i en kapitalförsäkring kommer försäkringsbolaget att kräva tillbaka 15% av skatten för att sedan återbetalas efter 2-3 år. Det går även att återfå de resterande 12%, men det skiljer sig lite beroende på vart man har aktierna. Hos Avanza behöver man själv skicka in ett par blanketter till den danska staten, medan hos Nordnet sköts det automatiskt.

Jag har skrivit två inlägg angående källskatten på utdelningen, och du hittar dem här:
Novo Nordisk & dansk källskatt
* Dansk källskatt - uppdatering

Aktien är inte jättebillig på dessa nivåer (330 DKK), och det är inte omöjligt att det finns lite nedsida härifrån. Men samtidigt vill jag inte stå där på perrongen och vänta på ett tåg som kanske aldrig kommer. Jag tror därför på att ta en liten position nu, för att sedan sprida ut kommande köp över tid.

När det gäller investeringar i läkemedelsbolag så ser jag det inte som att jag tjänar på andras misär. Det är snarare så att jag vet att bolaget jag investerar i dagligen arbetar för att förbättra hälsan och livskvaliteten hos väldigt många personer, och det är något jag vill vara en del av. Hur man ser på saken är såklart upp till var och en, men det är min personliga åsikt.

Anledningen till att jag köper in mig i bolaget för första gången just nu är eftersom aktien föll kraftigt (stängde på -10,08%) efter att man i fredags rapporterat för det första halvåret. Bolaget fortsätter att växa, men det som oroade marknaden var utsikterna framåt. Det är klart att man ska lyssna på vad bolaget själva säger om framtiden, men jag ser fortfarande bolaget som ett bra case på lite längre sikt.

Mina första aktier i Novo Nordisk blev 4 till antalet och köptes på kursen 335,80 DKK. Det ger en total kostnad om 1721 SEK inklusive courtage. Om jag räknar med att återfå hela källskatten (27%) så adderar dessa aktier 32,70 SEK i årlig utdelning. Bolaget är mitt näst minsta innehav och utgör dryga 2% av portföljen.Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

14 kommentarer:

 1. Jag blev också bra sugen på Novo Nordisk efter raset, men har inte kommit till skott än. Fast P/E-talet svider också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det gör ju det, och det är mycket möjligt att aktien kan fortsätta ner en bit till från dagens nivåer.

   Men jag anser mig själv inte vara något vidare på att tajma marknaden, så jag valde att köpa en liten position nu för att sedan successivt öka med tiden.

   Radera
  2. Det är förstås en variant, att köpa en skvätt nu. Fast på ett sätt känns det som ett helgarderat fel. Antingen fortsätter den ner nu och då hade det varit bättre att vänta, eller också går den upp och då surar jag över att jag inte köpte fler. Ska grubbla under kvällen och skaffa någon slags strategi inför morgondagen. Det är ju möjligt att den hoppar upp en tia direkt från start och då tror jag att jag fortsätter bevaka. Men på 330 är jag klart frestad.

   Radera
  3. Visst är det så.

   Det är nog smart av dig att på förhand försöka bestämma dig för hur du ska agera så att du inte gör något förhastat.

   Tiden får utvisa om det var rätt att köpa nu.

   Radera
  4. Handlade idag. Under 320 blev den för billig. Hoppas jag.

   Radera
  5. Grattis till en troligtvis bra ingångskurs, på lite sikt.

   Fortsätter den ner ytterligare en bit står jag redo att öka innehavet med fler aktier.

   Radera
  6. Tack, tror jag :-).

   Jag är inte helt avig till ett köp till, men bara ett, och då får den först dippa ner rejält. Under 300 innan jag ens funderar.

   Radera
  7. Enig.

   Aktien ska ner en bit till innan jag avfyrar nästa lass med pengar mot insulinjätten.

   Radera
 2. Ja, där kom du in billigt men läste att konkurrenter har dykt så räkna med fortsatt nergång så du får fylla på allt eftersom...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut, det är inte omöjligt. Men jag har kapital redo att köpa fler aktier isåfall.

   Återstår att se hur aktien rör sig. Blir spännande.

   Radera
 3. Har själv varit sugen men då det går bättre och bättre i forskningen kring ett botemedel mot typ 1 diabetes så har jag varit mer och mer tveksam. Är inte helt 100 på hur stor del av företags intäkter som täcks av just diabetesdelen.
  Får se om jag ångrar mig sedan eller inte.
  /GV

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är ju såklart en risk.

   Min tro är dock att man lyckas hänga med och ändå få en bit av kakan.

   Radera
 4. Jobbar själv i vården och har senaste tiden märkt förändring. När det gäller Insulin var det NovoNordisk jämt förut. Nu har nya billigare alternativt dykt upp lite överallt. När det gäller blöjor hade alla SCA s produkter. Nu har både kommunen här och bredvid börjat köpt in en billigare blöja från något annat land. Märks att pengarna styr när det gäller inköp inom kommunen. Detta kan ju påverka marginalerna då det skapar prispress på produkterna. Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket intressant att få höra från någon inom vården där det syns hur de olika produkterna används!

   Det gäller att ta ställning till sådant här och fundera lite över vad man själv tror är framtiden.

   Tack för intressant kommentar!

   Radera