söndag 14 augusti 2016

Novo Nordisk & dansk källskatt

dansk källskattDiskussionerna kring Novo Nordisk källskatt har varit många den senaste tiden, något som troligtvis beror på att bolaget har fått en hel del nya aktieägare (inkl. undertecknad) efter det stora kursfallet.

Det verkar finnas lite missuppfattningar kring hur källskatten från Danmark hanteras, hur mycket skatt det är, om man kan få tillbaka all källskatt, och vart man bör ha aktierna. Jag tänkte därför i detta inlägg klargöra vad som faktiskt gäller och lite vad man bör tänka på.

Sedan tidigare är det rekommenderat att alla utländska aktier bör förvaras i en kapitalförsäkring, just eftersom det blir väldigt mycket smidigare med källskatten. Det kan i vissa enskilda fall vara mer fördelaktigt att ha aktierna i ett investeringssparkonto, men utgångspunkten är att de allra flesta bör ha aktierna i en KF.

Vanligtvis dras det 15% källskatt på utdelningar från utländska bolag, men när det kommer till Danmark och deras bolag så skiljer det sig lite. På utdelningen från de danska bolagen dras det nämligen 27% källskatt.

Min förhoppning är att alla som handlar med aktier, och då speciellt utländska, använder antingen Avanza eller Nordnet, av uppenbara skäl. Man kan lätt tro att den danska källskatten hanteras lika hos de båda nätmäklarna, men så är inte fallet.

Stefan Thelenius (z2036) var i kontakt med nätmäklarna och bad dem förklara hur det låg till givet att man har de danska innehaven i en kapitalförsäkring och givet att försäkringsbolaget får full avräkning. Det visade sig att eftersom Nordnet har verksamhet i Danmark så förenklas processen och att man får tillbaka all källskatt (27%), medan hos Avanza återfås endast 15% per automatik och resterande del (12%) går att återfå genom att skicka in en blankett till danska skattemyndigheten.

Källskatten återbetalas till dig som aktieägare efter vanligtvis 2-3 år.

Sammanfattning

Danska aktier bör ägas via en kapitalförsäkring hos någon av nätmäklarna, och vilken av dem du väljer är upp till dig. 

Men kom ihåg att hos Nordnet återfås all källskatt givet att försäkringsbolaget får tillbaka skatten, medan hos Avanza återfås endast 15% per automatik och resterande del återfås genom att skicka in en blankett till danska skattemyndigheten. Källskatten betalas sedan tillbaka efter 2-3 år.

Länk till blanketten som ska fyllas i och skickas in:

Jag publicerat en uppdatering med massor av viktig information:
Dansk källskatt - uppdateringPrenumerera på mitt nyhetsbrev!

20 kommentarer:

 1. Finns tillräckligt med bolag på de svenska börserna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns många fina bolag här i Sverige, absolut, men samtidigt tycker jag om att diversifiera bland länder och valutor, något jag vet att jag inte är ensam om.

   Radera
 2. Bra genomgång. Diversifiering är lysande men då är det bra att veta vad man ger sig in på :-)

  Jag förutsätter att du har folk i din omgivning som kan hjälpa dig och rådge gällande ditt företagsprojekt men skulle du av någon anledning vilja bolla är det bara att skicka ett mail. Kanske finns det någonting i det rent praktiska vid en företagsstart man behöver hjälp med.

  Lycka til

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack AVL! :-)

   Jag tyckte det behövdes en genomgång av vad som faktiskt gäller, både för att hjälpa och informera andra men också för att jag själv skulle få lite klarhet i frågan!

   Mitt företagsprojekt är inget jag förväntar mig att dra igång helt på egen hand, utan jag kommer utnyttja alla de möjligheter till hjälp som jag faktiskt har tillgängligt. Så om behovet uppstår kommer jag definitivt kontakta dig! Tack för visat intresse!

   Radera
 3. Hej.
  Problemet har varit att utländska investerare har blåst den danska staten på över 6 miljarder genom att göra anspråk på att få tillbaka källskatt.
  Därför har utbetalningarna varit stoppade men skulle nu vara återupptagna.
  Mvh pedro i Danmark

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Pedro!

   Intressant, det hade jag ingen aning om. Får hoppas på att det blir enklare att få tillbaka källskatten framöver.

   Radera
 4. Hej Framtida Frihet,

  Tack för intressant blogginlägg. Jag har skickat frågan nedan till Avanza, men inte fått svar ännu (3-4 dagar sedan).

  Har du skickat in blanketten själv? Vet du när man ska/kan skicka in den danska blanketten? I blanketten du länkade till säger dom dessutom att man ska bifoga udbytekuponger, vad tror du är giltigt här? Funkar ett helt vanligt transaktions-utdrag från Avanza liksom?

  Återigen, tack för bra blogg och informativt inlägg. Härligt med sparblogg-sfärens sätt att hjälpa och informera varandra!

  Ha det fint,

  Mvh Malmöiten

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Malmöiten!

   Nej, jag har inte skickat in blanketten själv. Jag har inte riktigt haft tid ännu att sätta in mig klokt i hur det rent praktiskt går till när man ska skicka in blanketten, så jag har dessvärre inget bra svar på dina frågor.

   Du hade alltså skickat frågorna till Avanza också? Isåfall får du gärna återkomma när du har fått svar och berätta här i kommentarsfältet vad de svarade på dina frågor.

   Det känns som att jag får forska lite mer i ämnet och skriva ihop ett inlägg på hur man gör för att skicka in blanketten, då det troligtvis inte bara är du och jag som är lite osäkra på den fronten.

   Stort tack för de fina orden! Det uppskattas verkligen :-)

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Hmm, okej.

   Jag kommer att forska lite mer och se om jag kan få fram mer och bättre information kring detta. När jag har något nytt att meddela så lovar jag att återkomma i ett inlägg här på bloggen.

   Radera
  4. Intressant svar från Avanza. Det är ju precis det man vill ha när man vänder sig till kundtjänst - motfrågor! Suck!!

   Jag är också idel öra om ni får reda på mer. Tack, bägge två!

   Radera
  5. Eller hur...

   Jag ska göra vad jag kan för att få fram något användbart så att vi kan reda ut frågetecknen.

   Radera
  6. Här är ett urklipp på svar jag fått från Avanza:

   "...de kunder som vi har haft som har skickat in blanketten har bockat i rutan till vänster och fyllt i sina uppgifter & de har blivit ombedda att styrka det och då skickat in kontobesked/årsbesked där utländska källskatten samt transaktionen framgår."

   Hoppas det ger fler ledtrådar till er!

   Radera
  7. Postar om hela min korrespondens med avanza i frågan:

   --
   Hej Avanza,

   Jag läste nyss på Stefan Thelenius blogg angående problematiken med dansk källskatt i KF.

   Citerar ert svar i hans blogg:
   "När det gäller den utländska källskatten i Danmark så skiljer vi oss mot motsvarande banker i Sverige inklusive Nordnet för att de har verksamhet i Danmark, vilket vi inte erbjuder...
   ...Danmark där dubbelbeskattningsavtalet säger 15% (vilket vi söker avräkning för) men vi i dagsläget betalar 27%. För att söka avräkning för den resterande delen av den utländska källskatten krävs därför direktkontakt med den utländska motsvarigheten till Skatteverket"

   När man ska söka avräkning för den resterande delen, vilket jag förstår tar ungefär 2-3 år innan man har pengarna, måste man göra det en viss tid/år? Kan man ansöka direkt när skatten dragits eller måste man vänta 2-3 år innan man söker?

   Stort tack för all ev. hjälp i frågan!

   --
   Hej X,

   Menar du att du själv ska ansöka om avdrag för den sista delen utöver de 15% som dras på danska VP?

   Det tror jag i så fall kommer att bli svårt då försäkringsbolaget Avanza Pension står som ägare på kontot. Om du ska försöka så bör du nog se om du kan få kontakt med danska skattemyndigheten och fråga när du senast ska ha lämnat in en sådan begäran.

   Önskar dig en trevlig dag!

   Med vänliga hälsningar
   Alexis
   Avanza Private Banking
   --
   Hej Alexis,

   Så du menar att du inte tror det är möjligt för mig att få tillbaka de 12% extra jag betalar i skatt för att jag har mina danska innehav i Avanzas KF?

   Kan inte jag lämna in en ansökan där jag anger Avanza Pension som ägare på kontot då?

   Känns väldigt icke-konkurrentmässigt ifall jag ska betala 12% mer skatt hos er än hos era konkurrenter.

   Mvh X
   --
   Hej X,

   Ja det är inte så konkurrensmässigt, det kan jag hålla med dig om och vi är medvetna om problemet. I jämförelse med en bank som har verksamhet i Danmark litar danska skatteverket på att deras kunder omfattas av dubbelbeskattningsavtalet som finns mellan Sverige och Danmark.

   Med vänliga hälsningar
   Alexis
   Avanza Private Banking
   ---


   Slut på korrespondens... Lite mindre nöjd Private Banking kund just nu... Kul om du hade rotat lite i det "Framtida Frihet"!

   Radera
  8. @Stefan: Mycket användbart! Tackar så mycket och tar med informationen i det kommande inlägget.

   @Malmöiten: Intressant konversation. Jag förstår att du inte är helt nöjd då svaren lämnar en del att önska. Tack för att du delar med dig.

   Radera
 5. Jag har läst det där med 2-3 år flera gånger. Jag fick tillbaka mina pengar från 2 år i januari... Kan det vara så att man får vänta olikalänge från olika länder eller?
  Jag har nordnet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Halle!

   Det är mycket möjligt att tiden det tar för att få tillbaka skatten varierar mellan olika länder, men det minsta man bör räkna med är nog två år.

   Radera
 6. Sammanfattning:

  - det dras 27% källskatt på utdelningen

  - 15% får man tillbaka

  - Mao verkar det HELT OKLART om man är tvungen att betala 12% i källskatt

  SvaraRadera
 7. Nordnet har även verksamhet i Norge och Finland. Någon som vet om det skiljer sig något mellan Avanza och Nordnet gällande norska och finska aktier i KF. Tänker då främst på att få tillbaka källskatt en.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mig veterligen är det endast speciella skatteregler för Danmark.

   Med andra ord bör man få tillbaka hela den norska och finska källskatten automatiskt hos både Avanza och Nordnet.

   Radera