tisdag 9 augusti 2016

Förändringar i fondportföljen

Min aktieportfölj är tänkt att utgöra den största delen av mitt sparande på börsen då den årligen ska generera ett kassaflöde i form av utdelningar som förhoppningsvis går att leva på i framtiden. Men förutom mina aktier har jag även ett par fonder med lite pengar i.

Den senaste tiden har jag funderat lite kring framtiden för min fondportfölj, och har flera gånger ändrat mig gällande hur jag ska göra och varför jag ska göra just så.

Men nu tycks jag ha kommit fram till något form av beslut, nämligen att jag nog vill ha lite fonder ändå. Och det är mest eftersom jag inte varit aktiv på börsen så länge, och därmed inte har så mycket erfarenhet och kunskap ännu. Men det är mycket möjligt att jag på sikt säljer av fonderna när jag fått lite mer kött på benen, men på något sätt känns det tryggt med vetskapen om att fonderna ligger där längst ner i portföljen.

Tanken är att jag ska minska min exponering mot Sverige en aning, och den största anledningen till det är att aktieportföljen redan har en relativt stor exponering (ca 70%) mot vårt avlånga land och då mot stora bolag. I och med mitt innehav i Spiltans Investmentbolagfond blir det lite dubbelexponering i vissa innehav, vilket känns onödigt. Det är såklart varierande storlek på de överlappande innehaven, men oavsett så är det en dubbelexponering. Uppenbarligen tror jag på bolagen, eftersom jag äger aktier i dem, men det känns onödigt att exponera sig dubbelt upp om något oväntat skulle inträffa.

Dessutom är det några av de bolag som investmentbolagen äger som jag inte är så sugen på och inte skulle vilja direktäga, av olika anledningar. Så med anledning av detta är det tänkt att jag successivt ska minska i Spiltans Investmentbolagfond. Men trots mina invändningar kring dubbelexponering och bolag jag inte vill äga så har jag inte bestämt mig för om jag med tiden ska sälja av fondinnehavet helt. Anledningen? Investmentbolagen har över tid varit riktigt duktiga på att förvalta kapital, så något rätt gör de uppenbarligen, och via fonden får man en fin riskspridning mellan bolagen.

Något annat jag har kommit fram till är att jag vill öka min exponering mot omvärlden. Jag har i dagsläget en global indexfond som ger lite spridning över innehaven, men där ingår en del stora jättar. Så jag tänkte därför att det kunde vara kul med lite småbolag i fondportföljen också, och därför har jag valt att att köpa in mig i fonden Didner & Gerge Small & Microcap. Västeuropa (exkl. Sverige) utgör omkring 75% av fonden, medan Sverige utgör kring 13%. Det är en viss exponering mot Sverige alltså, men det är småbolag som jag inte har i min aktieportfölj.

Förvaltningsavgiften i D&G-fonden är på 1,60% årligen, vilket kan tyckas vara högt. Och visst, hade det varit en Sverigefond hade jag aldrig betalat det. Inte en chans. Men nu snackar vi om europeiska småbolag som är svåra att få exponering mot på något annat sätt, vilket förändrar det hela en aning. Sen tycker jag förvaltarna Henrik Sandell och Carl Granath verkar vettiga och de gav ett bra intryck i Börspodden-intervjun.

Troligtvis kommer jag inte göra några nya insättningar i fondportföljen och bidra med nytt fräscht kapital, utan jag kommer endast allokera om det kapital som redan finns där. Det är snarare så att jag kan plocka ut lite här och där för att sedan placera de pengarna i aktier istället. Men det återstår att se.

Aktuell fördelning i fondportföljen.
Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

2 kommentarer:

 1. Hej!
  Det har varit och är fortfarande mycket prat
  om fondbolagens höga förvaltningsavgifter.
  Ser man till D&G så tar de ut ganska höga sådana,
  men man får också valuta för pengarna.
  Tror du gör helt rätt som investerar
  i deras fonder.
  Själv har jag alla deras fyra fonder och
  kommer att köpa in mig i deras nya när den
  startar.

  Lycka till!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja så är det ju faktiskt.

   Man får se hur mycket man får tillbaka när man betalar den där förvaltningsavgiften, och utvärdera om det är värt det.

   De verkar kunna skapa värde så jag köper in mig med en liten andel av fondportföljen och så får vi se vart det leder.

   Radera