tisdag 16 augusti 2016

Få bolag visar vinst

Den smått legendariska 40procent 20år twittrade för ett tag sedan ut en intressant graf som visar hur stor andel av bolagen på respektive börslista som visar vinst.

Grafen är väldigt skrämmande, och gör mig aningen oroad faktiskt, då jag vet att det är många småsparare som äger aktier i dessa bolag utan att veta speciellt mycket om bolagen, deras verksamhet och hur de presterar.

Ca 86% av bolagen på large cap kan stoltsera med vinst, något som ändå måste anses vara godkänt. Alla bolag kan inte gå med vinst jämt, och det kommer alltid finnas de där surdegarna som underpresterar.

Men hur ser det då ut på de övriga listorna?


Källa: 4020 twitter

Det är alltså omkring 1 av 3 bolag på First North, och 1 av 5 (!) bolag på Aktietorget och NGM som visar vinst. Är det inte skrämmande?

Vanliga småsparare, allra helst de som inte har så mycket tid att lägga på börsen, bör hålla sig långt borta från de mindre listorna, men ändå är det oftast just dem som investerar i något litet bolag och sedan förlorar sina surt förvärvade slantar. 

Alla bolag på de mindre listorna är inte skräp, det finns en del som sticker ut positivt, men faktum är att många av bolagen är just det - skräp. Och man bör inte ta i dessa bolag ens med tång. 

Det här blev ett lite kortare inlägg, men så fick det bli då jag kände för att dela med mig av den intressanta grafen och kort dela med mig av mina tankar. 


Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

8 kommentarer:

 1. Känns ändå som rätt betryggande siffror tycker jag. Hade large och mid cap visat betydligt lägre % hade jag dock blivit oroad. Nästan så att jag blev lite förvånad att det var såpass höga procent på large cap.

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det beror på vart man lägger fokus någonstans :-)

   I just det här inlägget ville jag fokusera på de mindre bolagen då jag vet att det är rätt många småsparare som äger aktier i dessa bolag och visa på att det faktiskt inte är många av dem som ens går med vinst.

   Men som du säger är det ändå en stor andel av large och mid cap som visar vinst och det är ju såklart bra och inte speciellt oroande.

   Radera
  2. Men merparten av småspararna investerar väl inte i småbolag, eller så kanske dom gör det vad vet jag:) Bara min allmäna uppfattning att nog de flesta håller till på dom större listorna.

   MvH Pengaregn

   Radera
  3. Många som är intresserade och har ett hum om vad de håller på med håller sig nog till de större listorna och investerar i sunda bolag.

   Men jag tror att det, tyvärr, är fler än du tror av småspararna som "investerar" i småbolagen på de mindre listorna i hopp om att tjäna lite stålar. Oftast är det aktietips och köpråd från kollegor, taxichaffisen eller någon på ett internetforum som är den uteslutande anledningen bakom köpet.

   Radera
 2. Svar
  1. Det kan säkert vara en bra strategi att följa större investerare och andra profiler, så som exempelvis Lönner, men att blint ta rygg på någon vet jag inte om det är så smart. Även den bästa kan misslyckas.

   Men man bör ju såklart sätta sig in i situationen och förstå varför de gör som de gör, så att man får en bättre förståelse och kan agera på sitt eget sätt utifrån det.

   Radera
 3. Många av bolagen på de mindre börserna skulle inte vara där om de hade gått med vinst. Börsen är ett sätt att få in pengar för att täcka förlusterna. Jag önskar att fler tänkte på det.

  Så jag är inte ett dugg förvånad över siffrorna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det så, och det vet jag. Börsen är ett jättebra sätt för dessa bolag att skaffa kapital på för att kunna utveckla verksamheten och för att så småningom kunna gå med vinst om de inte redan gör det.

   Men jag trodde inte att siffran skulle vara så låg som den är, jag hade trott den var aningen högre faktiskt.

   Radera