lördag 16 juli 2016

Rapportflod

Rapportperioden har dragit igång, vilket innebär att marknaden kommer få massor av ny information att ta ställning till. 

Tre av mina bolag rapporterade för det andra kvartalet igår, och det var tre av mina absoluta favoritbolag.

Handelsbanken var först ut, och levererade en rapport med bra siffror och en trevlig outlook. Rörelseresultatet var 7,3% bättre än konsensus, och uppgick till 5.277 miljoner kronor (5.256). Nettoresultatet för det andra kvartalet blev 4.194 miljoner kronor (4.173), väntat var 3.851 miljoner.

Bankens VD meddelade att man ej ändrat sin långsiktiga syn på Storbritannien efter Brexit-beskedet, samt att man avser att fortsätta växa i landet.

---

Castellum stod näst på tur, och även de levererade en bra rapport. Förvaltningsresultatet uppgick till 444 miljoner kronor (378), vilket var 9 procent bättre än vad konsensus väntat med.

Bolagets långsiktiga bedömda substansvärde, EPRA NAV, motsvarade 116 kronor per aktie. Fastighetsportföljens värde inklusive projekt och mark var 72,1 miljarder kronor. Belåningsgraden ökade en aning i samband med Norrporten-förvärvet, och uppgick per den 30 juni till 54 procent. Räntetäckningsgraden för kvartalet var 351 procent.

Castellums VD, Henrik Saxborn, sade i samband med rapporten att integrationen av Norrporten går bra och att man ligger något före sin plan.

Han pratade även om det många spekulerat kring, nämligen utdelningen. Henrik lyfter fram att Castellum har höjt utdelningen 17 år i rad, och att det är något man är ensamma om på den svenska börsen. Han fortsätter med att säga att "I år har vi en exceptionell situation där antalet aktier har ökat, men där resultatet från förvärvsobjektet bara ingår 6 månader. Trots detta är min utgångspunkt att vi har möjlighet att fortsätta vår gynnsamma trend även för detta undantagsår".

Jag tolkar detta som att det kommer bli en utdelningshöjning nästa år, men att den endast blir minimal och görs för att bibehålla den fina historiken.

---

Sedan var det dags för Atlas Copco, och bolaget levererade en rapport som var i linje med förväntningarna. Orderingången uppgick till 25.934 miljoner kronor, vilket innebar en minskning med 2 procent jämfört med i fjol. Det var dock bättre än markndens förväntningar på 25.253 miljoner.

Bolaget förväntar sig en solid utveckling för industriverksamheterna, men påpekar samtidigt att det fortfarande råder en stor osäkerhet inom gruvor och bygg. Efterfrågan på kort sikt bedöms ligga kvar på nuvarande nivå.

---

Vad är dina tankar om rapporterna hittills?Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

4 kommentarer:

 1. Varför aktier i några bolag i USA, vad är vitsen med detta??

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym!

   Anledningen till att jag investerar i utländska bolag är dels eftersom det blir en lite större diversifiering i portföljen, men också för att det finns en hel del intressanta bolag jag vill äga aktier i.

   Radera
 2. Hufvudstaden delade ut pengar första gången 1997 och har höjt utdelningen varje år sedan dess = 20 år med ökning varje år. Så är lite fundersam till Saxborns kaxighet...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kolla gärna in Marcus Hernhags sida "Stabilaste utdelningsaktierna" för lite mer info kring detta.

   http://hernhag.se/tidlosa-rad-om-borsen-och-aktier/stabilaste-utdelningsaktierna/

   Radera