söndag 3 juli 2016

Halvårsrapport 2016

Juli är redan här, och det betyder att det är dags att summera det första halvåret av 2016.

Jag älskar verkligen när det är dags att gå igenom vad en viss period har inneburit för mig och min privatekonomi, detta eftersom jag får svart på vitt hur det faktiskt har gått och hur jag har presterat. Det ger möjligheter till reflektioner och gör att man kan sporra sig själv att prestera ännu bättre framöver.

Nåja, här kommer siffrorna.

Förmögenhet

Min förmögenhet har utvecklats bra under en första halvan av året, och per den 30 juni uppgick utvecklingen till 15,92% (18 353 SEK). Med tanke på förutsättningarna är det en godkänd ökning, men jag vet samtidigt att jag kommer kunna öka den betydligt mer framöver.


Inkomster, Utgifter & Sparande

Under det första halvåret hade jag inkomster på 28 278 SEK, utgifter på 12 794 SEK, och sparade 15 672 SEK. Det ger en sparkvot på 55,42%.

Jag är inte nöjd med en sparkvot på 55%, eftersom jag vet att jag klarar av att spara betydligt mer. Det som drar ner sparkvoten rejält är datorköpet, och det är bara att försöka acceptera att det är så. Den bästa månaden var mars med en sparkvot på hela 90,5%.

Portfölj

Den totala utvecklingen på alla mina portföljer är kanske inte den mest imponerande som skådats då jag kramat index i princip hela tiden. Men samtidigt har inte mina nedgångar varit lika stora, och jag stängde marginellt över index sett till hela perioden.

Jag jämför mig med SIX Portfolio Return Index då de svenska innehaven utgör den största delen. Det indexet backade med -3,67%, medan mina portföljer hade en total utveckling om -1,00%.


Men kollar vi på min kapitalförsäkring, vilken innehåller alla mina utländska aktier, så har den gått rätt bra. Utvecklingen där är jag nöjd med då jag har lyckats slå index med en större marginal. Dessutom stängde kontot det första halvåret på nytt ATH!Utdelningar

Varje månad har det kommit in utdelningar, och fram till den 30 juni hade jag erhållit utdelningar till en total summa om 1811,66 SEK (efter källskatt). Det är lite drygt 300 spänn i månaden.


När det gäller hur mycket mina utdelningar hade kunnat betala av mina utgifter har det varierat kraftigt mellan månaderna. Juni var sämst, där 2,10% hade kunnat betalas, medan maj var bäst på hela 98,07%. Totalt, sett över alla månader, hade utdelningarna kunnat betala 14,16% av mina utgifter. 

---

Om du är intresserad av att läsa mina månadsrapporter hittar du dem här:
Mina månadsrapporter

---

Hur var första halvåret för dig?Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

6 kommentarer:

 1. Imponerande mycket statistik med olika portföljer, sparkvoter och utdelning i procent av räkningar. Själv har jag fullt sjå att hålla koll på total avkastning i kronor och procent.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag känner ett behov av att föra statistik och följa upp specifika datapunkter. Det är skoj att kunna se hur det utvecklas över tid, och om det går åt rätt håll.

   Personligen skulle jag inte klara av att - endast - hålla koll på avkastningen. Det är alldeles för lite statistik för min smak :-)

   Radera
  2. Statistik är kul och viktigt, det tycker även jag. Men om/när jag känner behov av att t ex sätta en viss investeringstyp under lupp kollar jag specifikt på det då, inte hela tiden. Men bland ekonomibloggare verkar din variant vanligare än min, och det var absolut inte menat som kritik.

   Radera
  3. Det gäller nog att hitta det sätt som passar en själv bäst!

   Uppfattade det inte alls som någon form av kritik, så det är lugnt :-)

   Radera
 2. Bra jobbat Framtida Frihet!
  Även jag gillar statistik så jag förstår dig fullt ut =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket VtF!

   Haha härligt att höra! :-)

   Radera