söndag 24 juli 2016

Eget företag

I min släkt och närhet finns det flera duktiga företagare som jag på ett eller annat sätt ser upp till och vad de åstadkommit, något som på senare tid inspirerat mig väldigt mycket.

Företagande och entreprenörskap är något som börjat intressera mig allt mer, och det har lett till att jag har läst och konsumerat mycket media kring ämnet för att samla på mig så mycket information som möjligt. Det har även lett till att ett av mina större mål nu är att starta ett eget företag och bygga upp det till något jag kan vara stolt över.En av de stora anledningarna till varför jag intresseras företagande och att själv bygga upp något är troligtvis eftersom jag vill ha en större frihet att bestämma själv och inte vara beroende av någon annan. Jag vill arbeta för mig och mitt företag och uppnå mina mål och drömmar, inte någon annans.

Jag har massor av olika idéer på projekt som jag vill dra igång och ge en chans, lite för att se vart det leder. Men av uppenbara skäl kan jag inte berätta mer ingående vad det är jag har tänkt göra, och jag hoppas ni har förståelse för det. Det är dock möjligt att det kommer mer övergripande information längre fram, men det får tiden utvisa.

Det krävs ett kapital på 50 000 SEK för att starta ett aktiebolag, och det innebär att det inte är aktuellt att börja min företagarresa med den företagsformen. Jag får helt enkelt börja med en enskild firma och utgå därifrån. Men på sikt är det tänkt att jag ska starta ett aktiebolag och samla alla mina projekt under ett och samma namn.

Jag är ung och har inget att förlora, så jag antar att det bara är att sätt igång.Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

12 kommentarer:

 1. Ja, att registrera en enskild firma är en engångskostnad (dock kostar det att ändra verksamhetsbeskrivningen, så skriv in exakt allt du kan tänkas hålla på med, kryddat med massor av "och liknande"). Med FA-skatt kan du kombinera företagandet med eventuella anställningar vid sidan om.

  Samtidigt är det ju inget självändamål att registrera företaget innan du har kunder att fakturera och/eller avdragsgilla utgifter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ska jag tänka på när det väl blir dags att dra igång!

   Ja till en början lär jag nog köra detta på sidan om mitt vanliga jobb, så det lär ju med andra ord bli aktuellt med FA-skatt. Får kolla upp det lite närmre.

   Tack Micke!

   Radera
  2. Jag har ingen anställning, men har hoppat in lite kort ibland och är då extra flexibel "arbetsboskap" när jag kan erbjuda såväl A- som F-skatt. Jag fattar inte varför det ens finns möjlighet att välja bort A-alternativet. Det skadar ju aldrig att ha det kvar.

   Lycka till!

   Radera
  3. Det har du helt rätt i, känns ju väldigt märkligt att ha enbart F-skatt om det inte skadar eller försämrar något om man har A-skatt också.

   Tack återigen!

   Radera
 2. Intressant. Jag har läst flera artiklar där det visar sig att de som tänker för mycket aldrig kommer till skott och de som "bara kör på" i många fall blir fantastiskt framgångsrika, så kör på och lycka till!

  Jag hoppas få läsa lite mer om vad det blir av dina idéer framöver.

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror på noga planering och att man vet precis vad och hur man ska gå tillväga, men samtidigt vet jag att det är så otroligt viktigt att bara sätta igång och ta det där första steget - precis som du påpekar!

   Uppdateringar kring hur det går kommer absolut komma upp här på bloggen, så håll utkik framöver!

   Tack, och lycka till själv!

   Radera
 3. de 50000:- som avser aktiekapitalet får du ju använda i verksamheten... typ köpa inventarier/varor för

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är jag medveten om, men problemet är att jag inte har 50 000 SEK tillgängligt för just detta ändamål just nu.

   Därför kommer jag börja med en enskild firma och utgå därifrån.

   Radera
 4. Jag har haft både egen firma och aktiebolag.

  Det absolut viktigaste är att du får ordning på bokföringen och har ett bra bokföringsprogram (jag funderar på att byta från Speedledger till Fortnox just nu) så att du snabbt kan få fram årsbokslut och liknande när våren kommer.

  Gällande Egen firma så är det billigare och väldigt smärtfritt så länge du håller isär din egen ekonomi och företaget på ett bra sätt. Jag är t.ex. anställd på heltid men jobbar ibland med små konsultinsatser där jag fakturerat via egen firma (FA skatt innebär att du betalar skatt som både anställd när du är anställd men även kan fakturera med F-skatt). Däremot hade jag lite högre ambitioner tidigare och startade ett aktiebolag för att kommersialisera en idé som jag sedan gav upp så nu har jag ju aktiebolaget tillgängligt och kommer använda det vilket är bra om jag t.ex. blir arbetslös.

  Du kan läsa mer på:
  https://www.verksamt.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då ska jag se till att hitta ett bokföringsprogram som verkar bra och passar mig, och se till att göra rätt redan från första början för att undvika en massa krångel senare.

   Vad är anledningen att du funderar på att byta från Speedledger till Fortnox? Intressant att höra dina tankar!

   Ja det är väl just det som kan ställa till det för en del tänker jag - att de har svårt att hålla isär sin privatekonomi med firman. Men ser man till att ha bra koll och organisation på det hela så är det nog inga större problem.

   Har läst rätt mycket på verksamt.se, men det finns ännu en del kvar att gå igenom och försöka ta in.

   Radera
 5. Spännade! Stort lycka till, blir kul att följa utveckligen så småningom :) /MJ

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack ska du ha! :-)

   Ja håll utkik här på bloggen då jag avser att hålla er läsare uppdaterade om hur det går!

   Radera