onsdag 22 juni 2016

Uppdatering kring Nordea

Under tisdagsmorgonen kom det ny information angående påståendet i SvD Näringsliv att 80 miljarder saknas i Nordea.


Nordea har kommenterat påståendet genom att säga att man har tillräckligt med kapital för att klara de krav som finns, och att man är mycket trygg i de siffror man har rapporterat.

Bankens VD, Casper von Koskull, säger i en kommentar att Nordeas förmåga att generera kapital "är bland de bästa för någon bank i världen och vi har demonstrerat den förmågan under tio år". Vidare säger han att "vi är väldigt säkra i att vi kan möta kapitalkraven utan ytterligare kapital". Koskull fortsätter med att säga att han ser artikeln i SvD som högst spekulativ utan någon verklig substans.

Finansinspektionen menar på att det i en stabilitetsrapport den 26 maj 2016 har bedömts att "Nordea liksom de andra storbankerna uppfyller de nuvarande kapitalkraven med marginal". Man fortsätter med att säga att "för Nordeas del kommer så vitt nu kan bedömas behovet av ytterligare kapital att vara väsentligt lägre än vad som anges i artikeln". FI har bekräftat att den promemoria som uppgifterna sades komma från existerar.

Finansinspektionen har aviserat kapitalkravsskärpningar, något som sägs höja Nordeas kapitalkrav med 40 baspunkter (alltså med 0,40 procentenheter). Men enligt banken själva är det något man redan har förberett sig på.

Dagens Industri rapporterar, med hänvisning till källor med insyn i FI:s arbete, att sannolikheten för att Finansinspektionen skulle tvinga Nordea till en nyemission på mellan 50-80 miljarder är så pass liten att den "finns inte på kartan". Källan uppger att man snarare måste dividera dessa siffror med åtminstone tio.

Den information som lagts fram sedan den första artikeln publicerades är utan tvekan intressant att ta del av, men jag tror inte vi är färdiga. Det kommer säkert ta ett tag att reda ut det här, och det innebär att det med stor sannolikhet kommer komma ytterligare information.

Det blev ingen större resa söderut för Nordeas aktie under tisdagen då den stängde på -1,26%. Som jämförelse slöt OMXS30 på +0,32%. Jag tror att många hade förväntat sig en betydligt större rörelse nedåt för aktien, men så blev det alltså inte.

Läs gärna det tidigare inlägget om Nordea.
Mina tankar om att 80 miljarder saknas i NordeaPrenumerera på mitt nyhetsbrev!

2 kommentarer:

 1. Det finns säkert många olika sätt att räkna på risker och jag är inte förvånad över att olika ekonomer argumenterar för sin syn på saken. Det som förvånar mer är att någon är så upprörd över att inte få med andra på sin syn att de läcker till Svenska Dagbladet. Betyder det är en konspiration och personen är en visselblåsare eller är det vanlig arbetsplatspolitik?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha ja du, det går att diskutera :-)

   Vi får se vart detta landar någonstans egentligen. Någon säger en sak, som någon annan sen säger emot, och så håller det på. Typ.

   Tack för kommentar!

   Radera