måndag 27 juni 2016

Stockholm lyser rött

Precis som väntat fick vi se ett fall på Stockholmsbörsen idag, och det var med besked.

När OMXS30 stängde för dagen hade indexet backat med hela -8,42%. Nedgången innebar ett nytt årslägsta, men det innebar även att den största nedgången under en enskild dag, de senaste 30 åren, var ett faktum.

Dagens fall var alltså större än både den som skedde efter 11 september-attackerna (-8,17%) och i oktober 1987 (-7,99%). En historisk dag med andra ord, och på något sätt känns det rätt häftigt att fått uppleva en nedgång av den här storleken.


Jag valde att utnyttja de lägre kurserna till att göra ett par köp i några av mina befintliga innehav. Nu i efterhand kan jag konstatera att jag var aningen för snabb på avtryckaren då kurserna fortsatte ner senare under dagen. Men det är bara att acceptera, och det visar att jag fortfarande måste bli bättre på att våga avvakta.

Som jag skrev igår så tror jag inte att dagens nedgång är den enda och att botten är nådd, utan vi kommer säkert få se ytterligare nedgångar framöver innan botten sätts. Men jag passade ändå på och utnyttjade tillfället lite.

Skanska: På kursen 166,70 köpte jag 3 aktier, vilket gav en total kostnad om 500,10 SEK. Vid en oförändrad utdelning ökar detta köp mina passiva inkomster med 22,50 SEK. Direktavkastningen på köpet är 4,49%.

Intrum Justitia: På kursen 265,50 köpte jag 3 aktier, vilket gav en total kostnad om 796,50 SEK. Vid en oförändrad utdelning ökar detta köp mina passiva inkomster med 25,50 SEK. Direktavkastningen på köpet är 3,20%.

ABB: På kursen 169,80 köpte jag 2 aktier, vilket gav en total kostnad om 339,60 SEK. Bolaget delar snart ut (15 juli), och detta köp ökar utdelningen med 12,86 SEK. Direktavkastningen på köpet är 3,78%.

NIBE: På kursen 66,50 köpte jag 6 aktier, vilket gav en total kostnad om 399 SEK. Vid en oförändrad utdelning ökar detta köp mina passiva inkomster med 5,04 SEK. Direktavkastningen på köpet är 1,26%.

Sammanfattning

Totalt köpte jag alltså för 2035,20 SEK, och om utdelningarna är oförändrade ökar dessa köp mina passiva inkomster med 65,90 SEK. Det innebär en direktavkastning på 3,23%.

Min kassa är nu nere på lite drygt 6,51% och börjar närma sig min nedre gräns på 5%, men jag har pengar påväg in och snart kommer jag att börja arbeta och därmed kommer det fyllas på inom en snar framtid.

Portföljen är uppdaterad, och går att se här.


Köpte du några aktier idag?Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

6 kommentarer:

 1. Fina köp. På lång sikt förmodligen till en bra nivå på den här dippen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja så länge man håller sig till att köpa kvalitet så bör det löna sig.

   Tack för kommentar!

   Radera
 2. Hej FF,

  Riktigt imponerad av dig! Du tuffar på med de medel du har och tvekar inte att köpa fast börsen går ner. Snyggt jobbat!

  Allt gott
  /DanielWikstrom

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Daniel!

   Tack ska du ha! Jag försöker göra det bästa av situationen, och utnyttja nedgången att köpa på mig kvalitetsbolag till ett lägre pris. Det känns som att är vägen man bör gå på i tider som dessa.

   Radera
 3. Fina köp! Även jag slog till på ABB, och precis som du så köpte jag alldeles för tidigt... Men ja, man lär sig av sina misstag och det är bara att gå vidare. Blev 47st ABB för 168,90kr/st. Men jag är väl ändå någorlunda nöjd!

  /Sempa

  SvaraRadera
  Svar
  1. ABB är ett fint bolag, och på sikt tror jag inte någon krona hit eller dit spelar någon roll. Men det är klart att man vill köpa så lågt som möjligt ändå!

   Radera