tisdag 21 juni 2016

Mina tankar om att 80 miljarder saknas i Nordea

SvD Näringsliv har publicerat en artikel som avslöjar att hela 80 miljarder saknas i Nordea, och uppgifterna hänvisas till ett hemligt promemoria på Finansinspektionen.

Anledningen till att banken saknar dessa 80 miljarder sägs vara att man underskattat riskerna i sin utlåning till företag. Detta beror på brister i den interna modellen som har använts för att beräkna och bedöma risken i respektive företagskund.


Detta ska ha varit känt hos Finansinspektionen, men inget har kommunicerats utåt till marknaden. Inte heller har Nordea nämnt något om detta, och frågan är om banken medvetet undanhållit den här informationen och lämnat felaktiga siffror.

Nordea är minst sagt skandalomsusade, och spekulationerna är många. Men bankens IR-ansvarig, Rodney Alfvén, påstår att Nordea har mer än tillräckligt med kapital och att man följer FI:s krav. Detta tycker jag ger lite ljus i mörkret, för om bankens IR-ansvarige går ut med felaktig information och påstår att det inte finns några kapitalproblem, och det senare visar sig att det gör det, ja då är det riktigt illa. Man vill nog inte gärna spä på skriverierna ännu mer, och man bör därför vara noga med vad man förmedlar utåt i media.

Kapitalbristen i Nordea kan leda till att man tvingas genomföra en nyemission på mellan 50 och 80 miljarder kronor. En nyemission av den här typen, den defensiva typen, är såklart aldrig bra och ger verkligen inget bra signalvärde.

Jag tror ärligt talat, utan att helt blunda för det här, att det bara är felaktig information som spridits och att det förstorats upp till något det inte är. Men samtidigt tycker jag det är väldigt oroväckande att det ändå skrivs om det och att det kommer så plötsligt. Men det går inte att påstå att det är ett smart drag av Nordea att skicka ut sin IR-ansvarige för att ge en sådan kommentar om det sedan visar sig att det han sa inte alls stämmer, och det bör därför läggas stor vikt vid vad man faktiskt säger när man kommenterar detta.

Dessutom, eftersom detta är starkt kurspåverkande och är väldigt kritisk information skulle det ha kommunicerats direkt till marknaden när det uppmärksammades, vilket det alltså inte har gjort, och jag ser inte det smarta i att undanhålla den här typen av information från marknaden eftersom det förr eller senare kommer att komma fram. Det är bättre att leverera "the bad news" själv, än att låta ett avslöjande i media göra det.

Att undanhålla kristik information från marknaden, och att ha en IR-ansvarig som går ut i media och sprider falsk information är inte det Nordea behöver just nu med tanke på allt som tidigare kretsat kring banken och dess verksamhet.

I min aktieportfölj har jag 2,68% av kapitalet placerat i Nordea, och ytterligare 2,42% placerat i Nordeas största ägare Sampo. Det är alltså omkring 5,1% av min portfölj som berörs av detta.

Det återstår att se om detta verkligen är sant, att 80 miljarder saknas i Nordea, men det krävs onekligen mer information och en ordentlig kommentar från både banken och Finansinspektionen. Tillsvidare, innan någon ytterligare information kommit fram, väljer jag att avvakta.

Hur ser du på det här?


Uppdatering
Det har tillkommit ny information, och jag har skrivit en uppdatering om ämnet.Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

2 kommentarer:

 1. Bra skrivet

  Man skall nog vara en gnutta försiktig men jag delar din åsikt och det verkar som om marknaden håller med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack AVL!

   Visst är det så. Tror många hade väntat sig en större reaktion nedåt än vad det faktiskt blev tillslut.

   Radera