lördag 4 juni 2016

Månadsrapport maj 2016

Maj är över, och snart är även mina tre år i gymnasiet det. Tiden har gått väldigt fort nu på slutet, och jag kan nästan inte förstå att det snart är dags för mig att ta studenten.

Hursomhelst. Här kommer månadsrapporten för maj månad.

Förmögenhet
Min förmögenhet, som endast inkluderar mina investeringsbara tillgångar, ökade med 2,61% (3336 SEK) och uppgick per den 31 maj till 131 209 SEK. Sedan januari har förmögenheten ökat med 13,84% (15 953 SEK). Min buffert är oförändrad på 2000 SEK.

Andelen kassa i min portfölj uppgick per den 31 maj till 11,79%. Det innebär en ökning från föregående månad då kassan uppgick till 10,56%. 


Inkomster, Utgifter & Sparande
Inkomsterna uppgick till 2056 SEK, utgifterna 794 SEK, och sparandet 1262 SEK. Det resulterar i en sparkvot på 61,4%. Sparkvoten ligger alltså kvar på i princip samma nivå som förra månaden (61,7%), och snittet för de fem månader som hittills varit är 70,04%

Precis som alltid så sparar jag så mycket som det är möjligt utifrån de förutsättningar jag har för just den månaden. Eftersom jag ännu inte har något arbete och därmed ingen fast lön så varierar mina inkomster från månad till månad, medan de nödvändiga utgifterna är nästintill oförändrade.

Detta gör att sparkvoten och andelen sparande kan variera en del, men jag hoppas att jag kan arbeta upp sparkvoten så fort jag får en fast lön varje månad och kan planera lite mer därefter.

Utdelningar
Maj bjöd på utdelningar från 10 bolag, där H&M stod för den största utdelningen (312 SEK). Totalt erhöll jag hela 778,65 SEK i utdelning under månadens gång. Det innebär ett nytt rekord för total utdelning under en enskild månad. Underbart!

Med utdelningar på 778,65 SEK och utgifter på 794 SEK innebär det att jag denna månad skulle kunna täcka 98,07% av mina utgifter. Men givetvis kommer inga utdelningar användas för att betala utgifter, utan utdelningar kommer såklart återinvesteras vid tillfälle. 

Utdelningarna har nu betalat av 2,48% av det totala investerade beloppet i portföljen. Detta fick en rätt fin skjuts uppåt den här månaden, från att ha legat på 1,30% förra månaden. 


Transaktioner
Jag genomförde 4 köp och 2 sälj under maj månad. Köp skedde i Nibe, H&M, Intrum Justitia och Skanska. Sälj skedde i Tobii då jag valde att sälja hela mitt innehav i bolaget. Det innebär att jag gjorde totalt 6 avslut, vilket går att jämföras med de 3 avslut som skedde förra månaden

Totalt köptes det för 2770 SEK, och det såldes för 2803 SEK. Det innebär en nettoinvestering om -33 SEK. Den totala courtagekostnaden uppgick till 13 SEK.

Blogg
Läsarna blir allt fler och fler, vilket är jättekul att se. Det är väldigt roligt att folk vill läsa det man har att dela med sig av, och det höjer utan tvekan min motivation till att skriva fler inlägg.

Under maj postade jag 17 inlägg, och jag skrev bland annat om Castellums företrädesemissionNätmäklarnas kamp om spararna och Podcasts jag lyssnar på. Efter ett önskemål från en läsare skrev jag inlägget Mitt fondsparande där delade med mig av mina tankar kring mitt fondsparande och hur jag lagt upp det.

Jag skrev även ett inlägg om mina portföljregler, där jag passade på att förenkla de regler och riktlinjer jag tidigare satt upp och samtidigt dela med mig av dem till er läsare.


Hur var maj för dig?


Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

4 kommentarer:

 1. Det ser bra ut! Fortsätt såhär och du kommer har ditt på det torra om några år.

  Jag gillar att du tänker på hur mycket av din investering som är avbetalad. Inte så många som tänker så. Jag brukar göra det själv, men inte redovisa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Sparaspendera!

   Tack! Precis, det gäller att fortsätta på den väg jag gett mig in på och förhoppningsvis kommer det resultera i något bra framöver!

   Ja jag gillar att föra statistik över diverse saker, och hur mycket som utdelningarna betalat av är en av dem. Det är roligt att se hur det utvecklas över tid.

   Tack för kommentar!

   Radera
 2. Maj har överlag sett bra ut, well börsen fick sig en rejäl dipp i dagarna som färgade mitt totala innehav. För mig blev det köp i: Castellum, Handelsbanken A för totalt 6000:- men blickade även på den nuvarande lilla hajpen kring Easyfill, som gjort ett rejält uppsving under de senaste månaderna. Där köptes bara en väldigt liten andel 3 st aktier, men vore intressant om företaget tog skruv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt att höra - att det överlag såg bra ut under maj.

   Ja börsen kan ju svänga en del i det korta perspektivet, men ser man på lite längre tidsperioder så bör den leta sig uppåt över tid.

   Tack för kommentar!

   Radera