fredag 20 maj 2016

Veckans utdelningar


Vi börjar närma oss slutet av maj, och snart är sommaren här. Jag har de senaste dagarna insett hur lite det faktiskt är kvar i skolan nu, och jag har endast en uppgift kvar att göra innan det är dags att säga tack och adjö. Gymnasiet har ett slut, men det verkar inte utdelningarna ha. De trillar in i ur och skur och lika glad är jag för det.

Veckans största utdelning kom från konsumentjätten Procter & Gamble. Jag äger 4 aktier i bolaget, och det resulterade i en utdelning på 18,72 SEK efter att källskatten dragits. 

Realty Income, vars aktie har haft det jobbigt de senaste dagarna, kom med sin månatliga utdelning även denna månad. Med mina 5 aktier i bolaget erhöll jag en utdelning på 6,96 SEK efter källskatt.

Nibe, mitt senaste tillskott i portföljen, levererade även de en utdelning till sina aktieägare. För min del blev utdelningen i år inte så stor, men det beror ju på att bolaget fortfarande är ett relativt litet innehav. Men mina 2 aktier i bolaget resulterade iallafall i en utdelning på 6,70 SEK.

Totalt erhöll jag alltså 32,38 SEK i utdelningar den här veckan. Värdet i rena pengar är (ännu) inte så stort, men det finns ett stort symbolvärde. Jag blir motiverad av att se att utdelningarna fortsätter att trilla in på kontot och jag är också medveten om att jag nu är ett par steg, om än väldigt små, närmre frihet. Och det känns bra. Riktigt bra. 

Utdelningar (netto) i maj: 571,14 SEK
Utdelningar (netto) i år: 1421,40 SEK

Trevlig helg!


6 kommentarer:

 1. Jag är i startgroparna beträffande mitt intresse för ekonomi. Men jag är fyllda 40 och har en annan månadsinkomst än du, vilket gör att jag kan avsätta mer i månaden. Men jag blir ändå så imponerad över att du upptäckt ekonomi redan nu, tänk dig när du är fyllda 40 och har avslutat en högskoleutbildning. Håller tummarna för dig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det känns väldigt bra att jag kommit igång relativt tidigt ändå, och förhoppningsvis kommer det kunna bidra till fina resultat längre fram.

   Tack för kommentar!

   Radera
 2. Hej, trevlig blogg och förnuftiga tankar med eftertanke!
  Jag kommer ihåg när jag var lika ung och hade fått upp ögonen för aktier. Jag investerade smått i omgångar och sakteligen, år efter år, bolagsstämma efter bolagsstämma så kan jag nu tio år senare med glädje se tillbaka på resan (som ännu inte har nått sitt slut). Pengarna uppgår reellt kanske inte så mycket men det är mycket riktigt som du skriver symbolvärdet i att se effekterna av investeringarna som är lönen. Keep it up!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Oberoendeinvesterare!

   Tack! Grymt att du också kom igång med aktier i en ung ålder, tid gör ju som bekant stor skillnad. Ja det gäller att samla på sig erfarenheter och dra nytta av dessa senare.

   Önskar dig fortsatt lycka till på din resa!

   Radera
 3. Källskatt nämns oftast inte i samband med ISK, som jag har. Jag vet inte om man får en retroaktiv skatt som man skall betala in, eller om delar av källskatten är avdragsgill? Jag vill helst inte sitta och mecka med deklarationen varje år. Förlorar man en större del av vinsten i samband med källskatt om man handlat aktier i ett annat land?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har mina utländska aktier i en kapitalförsäkring för att underlätta just det här med källskatten. Avanza, vilka jag har min KF hos, kommer att begära tillbaka källskatten och jag kommer sedan att få den återbetald till mitt konto.

   Har du utländska aktier i ett ISK kommer du själv få begära tillbaka källskatten och det blir mer arbete. Dessutom kommer du inte få tillbaka hela beloppet (vad jag har förstått).

   Det enklaste är alltså att ha alla utländska aktier i en KF.

   Radera