tisdag 31 maj 2016

Nytt innehav: Skanska

Byggbolaget Skanska, med ett börsvärde på omkring 75 miljarder kronor, har fått ta en plats i min portfölj. Bolaget är verksam på en internationell marknad och den största delen av verksamheten bedrivs i Europa och USA.

Framtidsutsikterna tycker jag ser mycket goda ut med tanke på hur mycket det kommer behöva byggas de kommande åren. Det finns stora byggbehov runt om i världen och tack vare Skanskas internationella närvaro och ställning på marknaden känns det rimligt att anta att bolaget kommer vara en del i att mätta dessa behov.

Bolaget delade i år ut 7,50 kr per aktie, och eftersom man gjorde en vinst på 11,96 kronor per aktie förra året innebär det en utdelningsandel om 62,70%. Detta tycker jag känns tryggt och visar att det finns rum att höja även om det skulle bli något sämre tider. Bolaget har kommunicerat att man avser att dela ut 40-70% av vinsten förutsatt att den finansiella situationen är stabil.

Skanskas utdelningshistorik visar att man bryr sig om aktieägarna. Utdelningen växer i snitt med ett par procent per år och har en fin trend uppåt, och man har dessutom betalat en extra utdelning vid upprepade tillfällen.

Enligt Marcus Hernhags sida "stabilaste utdelningsaktierna" så har Skanska sedan våren 2003 haft en oförändrad eller höjd (ordinarie) utdelning, alltså hela 13 år. Historien är ingen garanti för framtiden, men jag tycker detta tyder på att bolaget har en kompetent ledning och att man klarar av att hantera svängningar i konjunkturen samtidigt som man är mån om aktieägarna.

Skanska utdelningshistorik

Sedan 1987 har bolaget haft en totalavkastning på 2294,8%, vilket motsvarar i genomsnitt 11,4% per år. Av dessa har kursutvecklingen bidragit med 671,2% och utdelningen hela 1623,6%.

Den genomsnittliga årliga totalavkastningen de senaste 10 åren är 10,9%. De senaste 5 åren landar den siffran på 14,5%, och 19,1% de senaste 3 åren.

Skanska totalavkastning

Mitt första köp i Skanska skedde på kursen 179 kr där jag köpte 3 st aktier till en total kostnad om 538 SEK inklusive courtage. Räknat på årets utdelning om 7,50 kr per aktie innebär det en direktavkastning på 4,18% och att mina utdelningar ökar med 22,50 SEK om utdelningen blir oförändrad.

Precis som Nibe, som också är ett relativt nytt innehav, så utgör Skanska just nu en väldigt liten del av portföljen - endast 0,82%. Men eftersom jag är väldigt långsiktig, och har för avsikt att regelbundet öka mitt innehav i bolaget så kommer Skanska med tiden ta en allt större plats.

För att se min portfölj, klicka här.


Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

4 kommentarer:

 1. Det tror jag du gjorde alldeles rätt i! Har Skanska i både min och mina barns portfölj. Gillar bolaget skarpt!

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Pengaregn och tack för kommentar!

   Ja bolaget ser ut att vara av hög kvalitet, och troligtvis kommer jag behålla det "för evigt". Framtiden ser som sagt bra ut enligt mig :-)

   Radera
 2. Tack för en riktigt trevlig presentation av Skanska och tack för tipset! Kanske något för min portfölj också....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Drommaren!

   Tack ska du ha! Ja Skanska är helt klart ett bolag du bör titta lite närmre på och sedan kanske ta in den i portföljen! :-)

   Radera