lördag 7 maj 2016

Nytt innehav i portföljen

Precis som jag skrev på Twitter (@framtidafri) häromdagen så har jag tagit in ett nytt bolag i min portfölj. Av bilden nedan går det kanske att lista ut vilket det nya bolaget är.Nibe är alltså mitt nya innehav, och mitt inledande köp i aktien blev på kursen 279 kr där jag köpte hela 2 aktier. Det resulterade i en total kostnad på 559 kr inklusive courtage. Inget stort köp med andra ord. Men jag kände att jag ville få in bolaget i portföljen för att sedan successivt öka mitt ägande.

Bolaget är väl kanske mest känt för sina värmepumpar, men bolaget har faktiskt tre olika affärsområdenNIBE Energy Systems, NIBE Element och NIBE Stoves. Man har en stark position på marknaden och är en av de större tillverkarna av värmepumpar, varmvattenberedare och andra produkter för inomhuskomfort. 


De senaste åren har bolaget utvecklats väldigt bra, och det känns som att de har goda förutsättningar att även framgent uppvisa en fin tillväxt.


Bolagets finansiella ställning är klart godkänd och man uppvisar många fina siffror och nyckeltal som utvecklas åt rätt håll. Både omsättning och vinst per aktie har ökag stadigt över tid, vilket såklart är precis det man som investerare vill se. Nibe omsättning per aktie

Nibe vinst per aktie
bildkälla: börsdataUtdelningen har även den haft den fin utveckling, och sedan börsintroduktionen 1997 har den aldrig sänkts. Just nu delar man ut 3,35 kr per aktie, och utdelningen för i år väntas landa hos aktieägarna den 19 maj. 

Direktavkastningen är 1,20%, vilket är en bra bit under vad jag egentligen vill ha när jag investerar i ett bolag, men Nibe har varit duktiga på att höja utdelningen och min förhoppning är att de kommer kunna fortsätta göra det även framgent. Utdelningsandelen är låga 29,86%, vilket är mycket positivt och ger goda förutsättningar att höja utdelningen. Nibe utdelning
bildkälla: börsdata

Bolaget har ett P/E-tal på 24,93 vilket kan anses vara något högt. Men jag kan samtidigt tycka att det till viss del är motiverat eftersom bolaget växer och har bra lönsamhet, och det då kan vara värt att betala för det. 

Värderingen är absolut något man bör ta hänsyn till när man investerar, och man bör se till att inte betala ett allt för högt pris. Men eftersom jag är långsiktig med mitt innehav i Nibe, och har för avsikt att regelbundet köpa fler aktier i bolaget, så kommer det troligtvis jämna ut sig över tid då jag kommer köpa både när värderingen är hög och låg.


Bolaget blir mitt allra minsta innehav och utgör endast 0,82% av min portfölj just nu, och utdelningen som snart landar på kontot är endast 0,25% av min totala förväntade utdelning i år. Men min tanke är som sagt att regelbundet köpa fler aktier vilket gör att bolaget kommer få en allt större plats i portföljen med tiden. 

4 kommentarer:

 1. Good one! Har själv haft ögonen på Nibe ett tag, men det får avvakta lite. Istället blev det Investor :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Investor är ju ett fint och välskött bolag så det kan säkert bli bra det med! :)

   Tack för kommentar!

   Radera
 2. Tack för analysen. Skulle gärna se hur dina tankar går kring bolaget idag och om du förändrat din syn kring det. Kanske i ett nytt inlägg? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv för att du läser och kommenterar.

   Absolut! Jag ska försöka skriva ihop något i närtid, så håll utkik :-)

   Radera