måndag 16 maj 2016

Mina portföljregler


Jag har haft ett par olika regler och riktlinjer för min portfölj ett tag nu, men de har varit formulerade på ett relativt komplicerat och krångligt sätt. Därför tänkte jag nu ta tillfället i akt att både förenkla dem för min egen skull, och samtidigt dela med mig av dem till er som läser bloggen. Att skriva ner hur man tänker om portföljen och hur den ska utformas tror jag är väldigt viktigt och ett steg i att bli en bättre investerare eftersom man har ett par klara regler att gå efter. Dessutom blir det enkelt att gå tillbaka och se till att man verkligen håller sig till det man har sagt att man ska göra. 

Med väldigt stor sannolikhet kommer mina portföljregler att förändras med tiden, men jag ser detta som en bra början. Här är iallafall hur de ser ut just nu:

Generellt
1.    Placera 80-95% i aktier
2.    Placera 5-20% i likvider/räntor
3.    Diversifiera bland bolag, sektorer, länder och valutor
4.    Runt 15-25 bolag
5.    Portföljen bör ha en direktavkastning på runt 4%
6.    Max 30% i en sektor (för IT, energi och råvaror gäller 20%)
7.    Max 12% i ett enskilt bolag
8.    Max 10% i bolag utan utdelning
9.    Max 5% i bolag med hög risk (s.k "kryddor")
10.  Max 10% av totala årliga utdelning får komma från ett enskilt bolag

Köp
1.    Köp endast efter att ha gjort egen analys och bildat en egen åsikt
2.    Köp regelbundet
3.    Köp ska kunna motiveras

Sälj
1.    Sälj om något fundamentalt förändras drastiskt till det sämre
2.    Sälj om jag tappar förtroendet för bolaget
3.    Sälj om värderingen blir orimligt hög
4.    Sälj om utdelningen minskas eller slopas helt


6 kommentarer:

 1. "Sälj om jag tappar förtroendet för bolaget" - Är inte det lite hastigt tänk? Annars håller jag med dig på alla punkter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, det tycker jag inte.

   Det beror självklart på vad det är som gör att jag eventuellt tappar förtroendet för bolaget, men jag kommer med stor sannolikhet inte ta säljbeslutet på studs och på en och samma dag.

   Jag kommer utvärdera situationen och därefter ta ett beslut utifrån vad jag anser är det rätta att göra.

   Tack för kommentar!

   Radera
  2. Enkla men tydliga kriterier. Jag tror det viktigaste med regler är att man först och främst känner att dom är till för en själv, och sen att man följer dom förstås 😊

   Radera
  3. Ja precis, Hausse. Håll det enkelt och se till att man följer det man har satt upp. Låter enkelt men det krävs en del självdisciplin för att lyckas i längden.

   Tack för kommentar!

   Radera
 2. Jag är helt ny på detta men ser att du idag har runt 20 bolag och du berättar att du kommer ligga runt 15-25 st. När du väl är där och vid löning har möjlighet att köpa mera vad gör du då? Hittar du ett nytt bolag eller köper du fler aktier av det du redan har. Samt att du har tex 5000kr varje månad att investera. Fördelar du dem då i flera olika eller lägger du tex allt på ABB, nästa månad allt på Skanska osv...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Precis, jag har 22 bolag just nu och kommer eventuellt ta in något nytt om jag hittar något intressant. Viktigt att poängtera är att jag inte är tvungen att äga 25 bolag, utan det är endast vad jag max tillåter mig själv att ha. Inte fler än 25, och inte färre än 15.

   Men om vi tar ett potentiellt scenario: jag kommer upp i 25 bolag. Vad gör jag då? Ja eftersom jag har uppnått min maxgräns på antal innehav så innebär det alltså att jag inte får köpa fler nya bolag till portföljen, utan jag får istället fördela lönen på mina befintliga innehav i den mån jag kan och vill.

   Jag kommer troligtvis aldrig köpa i endast ett bolag för den summan jag satt av för aktieköp, och detta eftersom fördelningen i portföljen då skulle bli aningen skev och det vill jag undvika. Istället är tanken att jag ska köpa i flera av mina innehav utspritt över månaden fram till nästa lön.

   Sen vill jag också säga att jag, vid löning, inte kommer att försöka hitta nya bolag att investera i "bara för att". Hittar jag inget nytt intressant bolag att investera i så kommer jag inte tvinga fram det.

   När det kommer till sådant här så gäller det att man hittar något som passar en själv och att man vågar köra på så som man själv tycker är rätt, och inte göra på ett visst sätt eftersom andra kanske gör så. Ta inspiration men bestäm själv hur du gör.

   Jag hoppas du är nöjd med mitt svar och att du fick svar på det du ville. Om du ha fler frågor så är det bara att fråga på så ska jag svara så gott jag kan.

   Lycka till! :-)

   Radera