söndag 17 april 2016

Mina sämsta innehav

I mitt förra inlägg skrev jag om mina bästa innehav (sett till utveckling sedan köp), och jag tänkt i detta inlägg göra en liknande genomgång av mina sämsta innehav. Nu har vissa av nedgångarna mildrats något av den senaste tidens uppgångar, men jag tycker ändå att det kan vara intressant att gå igenom hur det faktiskt har utvecklats sig och reflektera lite över situationen. 
Mina sämsta innehav

Att då och då gå igenom sina innehav, bra som dåliga, och reflektera lite över hur det ser ut tror jag kan vara både nyttigt och lärorikt. Genom att analysera sina dåliga innehav kan man förhoppningsvis komma fram till om man kunde ha gjort något annorlunda för att undvika denna dåliga utveckling. Så att reflektera över de beslut man har tagit, och varför man tog dem, tror jag man har en hel del att vinna på. 

Betsson  -13,51%
Jag köpte in mig alldeles för hastigt och till en alldeles för hög kurs. Just där och då kändes det dock rätt och som att jag gjorde okej köp, men i efterhand var det inte den bästa timingen direkt. Aktien har påverkats av en del nyheter och den allmänna börsutvecklingen, men egentligen spelar detta ingen större roll då jag tror på bolaget och deras verksamhet långsiktigt. När jag har möjlighet kommer jag att öka mitt innehav. Lärdomen jag drar från detta är att sprida ut köpen mer över tid, och inte ha så bråttom in i en aktie.  

HCP  -8,01%

Min åsikt om HCP är just nu ganska neutral, och jag har egentligen inte så mycket att säga om bolaget. I dagsläget är det varken aktuellt att öka, minska eller sälja av helt. Jag borde nog ta och läsa på lite mer om bolaget igen för att uppdatera min syn och ta ett beslut därifrån. Lärdomen här kan vara att jag borde läsa på mer om mina innehav, och gärna mer regelbundet, för att ha en uppdaterad syn om bolaget och huruvida jag ska fortsätta vara en aktieägare eller ej. 

Tele2  -7,49%

Likt HCP är jag just nu relativt neutral i min syn på Tele2, och troligtvis kommer det inte bli några affärer här på ett tag då jag vill prioritera andra innehav. De tidiga köpen i aktien gjordes på en något för hög kurs, men eftersom jag ändå har någon form av tro på bolaget framöver så har jag fortsatt att köpa fler aktier och på så vis mildrat den negativa utvecklingen något. Jag är osäker på vad lärdomen här kan vara eftersom jag anser att jag egentligen inte har gjort något större misstag gällande mina köp i Tele2.

Nordea  -7,13%
Utvecklingen i Nordea har såklart påverkats av den generella börsutvecklingen, men i närtid är det ju all hysteri kring Panama som påverkat mest. På lite längre sikt tror jag ärligt talat inte att Panama-läckan kommer att påverka banken och deras verksamhet i någon större utsträckning. Det väntar troligtvis stora böter för banken, men att Nordea skulle bli av med banktillståndet (som många tror) ser jag som väldigt osannolikt. Nordea är en alldeles för viktig bank för att göra något sådant, och ett indraget banktillstånd skulle ha väldigt stora negativa effekter på samhället. 

Jag har endast gjort två köp i aktien vilka båda har varit stora (med mina mått mätt), och där det första gjordes på en ganska hög kurs jämfört med idag, men köp nummer två gjordes på en kurs liknande den som råder just nu. Jag planerar att fortsätta köpa aktier i Nordea, och med ett par köp till kring den här nivån kommer mitt GAV att fixas till en aning. Lärdomen här är nog att jag borde köpa oftare och för en mindre summa för att på så vis få ett bättre anskaffningsvärde. 

Tobii  -6,90%
Tobii är ett mycket spännande bolag som i dagsläget är mitt enda innehav som inte bidrar något till min passiva inkomst i form av utdelningar. Bolaget har dessutom en hel del risk. Det första köpet gjordes runt den kurs som är just nu, men jag drogs med i vissa av de hysteriska uppgångarna vilket gjorde att jag försämrade mitt GAV en del. Jag drogs med i flockbeteendet och köpte fast jag egentligen borde ha avvaktat en rekyl. Men jag har fortsatt att öka mitt innehav och har lyckats förbättra mitt anskaffningsvärde en del. 

Lärdomen här är helt enkelt att försöka kontrollera mig lite bättre och inte lockas att köpa när en aktie stiger kraftigt på en eller några få dagar, eftersom nya möjligheter alltid kommer att komma, och istället ta ett steg tillbaka och reflektera över situationen och hur man kan agera istället. 

Lärdomar
De lärdomar jag kan dra av att ha gått igenom dessa innehav och deras utveckling är att jag borde sprida ut köpen mer över tid och gärna köpa för en lite mindre summa varje gång, läsa på mer om de bolag jag äger, och att inte ha så bråttom att köpa.

Min portfölj
http://framtidafrihet.blogspot.se/p/portfolj.html

6 kommentarer:

 1. Alltid mer intressant att läsa sådana här artiklar än artiklar om hur bra allt går. Tack!


  För Nordea kanske du fått utdelningar som kompenserar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du gillade inlägget!

   Det stämmer att jag har fått utdelning från Nordea, men jag har räknat med den i utvecklingen ovan. Om jag inte räknar med utdelningen är utvecklingen istället -11,17% (räknat på fredagens stängning).

   Tack för kommentar!

   Radera
 2. Hej!

  Du kanske ska köra teknisk analys innan köp för en mindre summa peng? Om det ändå går ner, säg -10 % så dubbla innehavet. Så gör jag och det funkar rätt bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Värde investering!

   Teknisk analys kan absolut vara ett hjälpmedel, men det är något som jag känner att jag ännu inte riktigt behärskar och väljer därför att istället köpa regelbundet och för en mindre summa.

   När jag får tid och möjlighet kommer jag göra ett allvarligt försök att sätta mig in mer i teknisk analys och för att sedan använda det som ett komplement till den fundamentala analysen.

   Radera
 3. En annan fråga, varför äger du Nordea direkt när du ändå äger bolaget via Sampo?

  /V

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra fråga.

   Anledningen till det är eftersom jag anser att Nordea är en fin bank, och tycker därför att det inte gör så mycket att jag har exponering mot banken iom innehavet i Sampo. Dessutom har Sampo övriga verksamheter som jag gillar och som jag tror på.

   Tack för kommentarer!

   Radera